Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια του συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ επιρρίπτει ευθύνες στην συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ άφησε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος, την Παρασκευή, σημείωσε πως «δεν έχει γίνει αντιληπτό αν ο πρόεδρος του Συνασπισμού και όλοι οι βουλευτές του έχουν καταδικάσει το λιντσάρισμα που δέχτηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ».

Στην απάντησή της, η Κομουνιστική Οργάνωση Ελλάδας κάνει λόγο για «προβοκάτσια», την οποία «έστησαν» ο Χρήστος Παπουτσής και ο Άδωνις Γεωργιάδης του ΛαΟΣ, τους οποίους κατηγορεί πως θέλουν να στοχοποιήσουν την ΚΟΕ και κατ’ επέκταση τον ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια.

Η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «άνανδρη, προσχεδιασμένη και προβοκατόρικη δολοφονική επίθεση κατά του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος» και υπογραμμίζει ότι «οργανωμένες ομάδες, μεταξύ αυτών ορισμένοι που κρατούσαν κοντάρια και σημαίες της ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας), ξεπήδησαν από διαφορετικές κατευθύνσεις και επιτέθηκαν κατά του προέδρου και των άλλων στελεχών, χτυπώντας τους δολοφονικά και αδιακρίτως».

Ads

Γίνεται επίσης λόγος για «προβοκατόρικες συμπεριφορές» και διατυπώνεται η άποψη πως «οι συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες επιτίθενται κατά της ΓΣΕΕ και του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος». Κλείνοντας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας ζητεί από την κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσουν στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η απάντηση του ΣΥΡΙZA ήρθε άμεσα με ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως η επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης Παναγόπουλος, καταδικάστηκε αμέσως τόσο από τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα όσο και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Δεν καταλαβαίνουμε επομένως την τοποθέτηση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, η οποία ενοχοποιεί μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα με ανακοίνωσή της τοποθετείται με σαφήνεια, διαψεύδοντας κάθε συκοφαντία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι συνιστώσες του δίνουν τη μάχη τους με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους και δεν έχουν καμία σχέση με οποιεσδήποτε πρακτικές που εμπεριέχουν σωματικές ή άλλες επιθέσεις βίας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για τους εργαζομένους και γενικότερα για τις εργαζόμενες τάξεις. Όλοι πρέπει να διατηρήσουμε και όχι να απολέσουμε την ψυχραιμία μας, όπως δυστυχώς συμβαίνει με αυτήν την τοποθέτηση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, η ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συγκυβερνά με τον Καρατζαφέρη, και στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και στην προβοκάτσια. Είναι γνωστό ότι η ΚΟΕ έχει ριζικά διαφορετική γραμμή από την ηγεσία της ΓΣΕΕ, ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη επίθεση της μεταπολίτευσης. Αυτή τη γραμμή, όμως, είναι επίσης γνωστό ότι η ΚΟΕ την παλεύει με τους δικούς της όρους, με τους τρόπους που επιλέγει η Αριστερά, μαζικά και πολιτικά, μέσα στους εργασιακούς χώρους και στην κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος βγήκε από το νοσοκομείο το Σάββατο. Κατά την παραμονή του εκεί, δέχθηκε την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, του Αλέκου Αλαβάνου, αλλά και επισκέψεις από μέλη του ΠΑΣΟΚ (Σ. Ξυνίδης, Χ. Παπουτσής κ.α.).