Σε εναλλακτικά και δεύτερα σενάρια ανοίγει από σήμερα το πολιτικό πόκερ μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών – ένα πόκερ, στο οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να υπερβεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την πολιτική ήττα του ΣτΕ και η Νέα Δημοκρατία να μεγιστοποιήσει τα οφέλη και να καθορίσει πλήρως τους όρους του παιχνιδιού.
Οι έως τώρα εξελίξεις φέρνουν, εκ των πραγμάτων, τη Νέα Δημοκρατία σε θέση ισχύος: Η προσπάθεια του Μαξίμου να αναδείξει την γαλάζια υποκρισία στο θέμα της συναίνεσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ προσέκρουσε στην αδύναμη – και πανταχόθεν βαλλόμενη – υποψηφιότητα Πολύδωρα, η προσπάθεια διεμβολισμού της ΝΔ και διέγερσης των εσωτερικών της διχασμών ακυρώθηκε από τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή, και η αρχική πολεμική αντίδραση κατά των δικαστών άφησε πεδίο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενδυθεί μανδύα θεσμικού θεματοφύλακα.
Οι τρεις όροι της ΝΔ
Ως εκ τούτων, η Νέα Δημοκρατία τα ζητάει πλέον όλα και τα ζητάει τώρα και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα θέσει τρεις συγκεκριμένους όρους για να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και την άρση του τηλεοπτικού και κυβερνητικού αδιεξόδου: Να αποσυρθεί η υποψηφιότητα Πολύδωρα για την προεδρία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, να μεταβιβαστούν στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες όχι μόνον για τη μόνιμη αδειοδότηση των καναλιών αλλά και για τη χορήγηση των προσωρινών βεβαιώσεων λειτουργίας και να μην υπάρξει κανένας περιορισμός στον αριθμό των αδειών που θα διατεθούν.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να μπει στη συζήτηση για τη σύνθεση του ΕΣΡ αν δεν έχει καταργηθεί νωρίτερα από τη Βουλή ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο του «νόμου – παρωδία» για τις τηλεοπτικές άδειες» ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες το βράδυ συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.
Προκειμένου δε να δώσει – εκ νέου – θεσμική διάσταση σ’ αυτή τη θέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει και θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ οι πιο «σκληρές» εισηγήσεις προς την Πειραιώς συνιστούν να μην γίνει καμιά ουσιαστική κίνηση προς τη συγκρότηση του ΕΣΡ πριν καθαρογραφεί και δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ.
Έτοιμη να «κάψει» το χαρτί Πολύδωρα η κυβέρνηση
Ενώπιον αυτών των δεδομένων, η προγραμματισμένη για το απόγευμα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δείχνει να έχει ελάχιστες έως ανύπαρκτες πιθανότητες επιτυχίας – κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, διακρίνουν πίσω από την επιθετική ρητορική της ΝΔ πιθανότητες συμβιβασμού.
Προκειμένου, δε, να διευκολυνθεί αυτός ο συμβιβασμός αλλά και να αφαιρεθεί κάθε πρόσχημα από το γαλάζιο στρατόπεδο, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να φέρει σήμερα στη Βουλή τη ρύθμιση που θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες της αδειοδότησης στο ΕΣΡ, ενώ δείχνει διατεθειμένη να «κάψει» και το χαρτί Πολύδωρα – ένα «χαρτί», το οποίο μάλλον έσπειρε περισσότερους ανέμους, παρά έλυσε προβλήματα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – με πρώτους τους προερχόμενους από την ομάδα των «53+» – αντέδρασαν με παγωμάρα έως και ανοιχτή αποδοκιμασία (Καραγιαννίδης, Καββαδία) στην πρόταση για προεδρία Πολύδωρα στο ΕΣΡ, οι περισσότεροι υπουργοί απέφυγαν να την υποστηρίξουν, ενώ και σε επίπεδο διακομματικών συμμαχιών ο Κώστας Καραμανλής έσπευσε να διαμηνύσει, μέσω «κύκλων του», ότι ουδεμία γνώση είχε καθώς και ουδεμία επαφή με τον πρώην υπουργό του.
«Ο Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά»
Κατόπιν τούτων, είναι χαρακτηριστικό ότι και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνεδρίασε χθες το βράδυ για δεύτερη φορά μέσα στο τριήμερο, υιοθέτησε μάλλον απολογητικούς τόνους, σημειώνοντας: «Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων».
Σε ό,τι αφορά, δε, τους περαιτέρω χειρισμούς, τη δική τους σημασία έχουν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος άφησε απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί άλλο πρόσωπο:
«Αν το θέμα είναι το πρόσωπο θα έχουμε την ευκαιρία στη Διάσκεψη των Προέδρων να προβάλλουν τα κόμματα τις αντιρρήσεις τους και τις επιφυλάξεις τους και ενδεχομένως να προτείνουν και άλλα πρόσωπα», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, επαναβεβαιώνοντας ότι η ρύθμιση για το ΕΣΡ θα έρθει άμεσα στη Βουλή.
Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε με τη χθεσινή δήλωσή του και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με αμφότερους να τονίζουν ότι η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει πια για τη ΝΔ.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός σχεδιασμός πλέον προβλέπει την άμεση κατάθεση της τροπολογίας για την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, την εξάντληση κάθε προσπάθειας για την συγκρότηση του Συμβουλίου και, εν συνεχεία, την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης – γέφυρας για τη μεταβατική λειτουργία των καναλιών έως την μόνιμη αδειοδότησή τους.
Πρόκειται, ωστόσο, για έναν σχεδιασμό ο οποίος πλέον εξαρτάται πλήρως από τις προθέσεις και τις διαθέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Και που ανεξαρτήτως της, πολλαπλώς, υποκριτικής στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει καταδικασμένος να περάσει από τον δρόμο της, λιγότερο ή περισσότερο ήπιας, πολιτικής οπισθοχώρησης…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >