Η ημιτελής – όσο και υπονομευμένη – έρευνα για το σκοτεινό σκάνδαλο της Novartis μαζί με την πιο τοξική ίσως πολιτική σύγκρουση των τελευταίων ετών μεταφέρονται από σήμερα στη Βουλή, με την έναρξη των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής κατά Παπαγγελόπουλου.

Ads

Η επιτροπή θα ξεκινήσει το έργο της με την κατάθεση των προτάσεων των κομμάτων για τους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν και με το πολιτικό πλαίσιο να διαμορφώνεται από δύο διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές: Επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να εμφανίσει την υπόθεση ως προϊόν της περίφημης «πολιτικής σκευωρίας» και του «παραδικαστικού κυκλώματος» που κατηγορείται ότι είχε στήσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Στον αντίποδα, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να μετατραπεί η προανακριτική σε πεδίο ανάδειξης των πραγματικών διαστάσεων του σκανδάλου Νοvartis το οποίο επιχειρεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση, σε μια συγκυρία που σφραγίζεται και από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που έφερε στο φως το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης.

Η προσπάθεια της πλειοψηφίας να στοιχειοθετήσει τη θεωρία του «Ρασπούτιν» θα βασιστεί κυρίως στις γνωστές καταθέσεις των εισαγγελέων Ράικου και Αγγελή, πάνω στις οποίες, άλλωστε στηρίχθηκε και η αποστολή της δικογραφίας κατά Παπαγγελόπουλου στην Βουλή. Εδώ, έχει ενδιαφέρον και η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός, ο οποίος ήδη χθες το βράδυ στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του ANT1 δήλωσε ότι θα ζητήσει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση τόσο με τους δύο εισαγγελείς όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επίσης τον υπέδειξε ως ενορχηστρωτή της «σκευωρίας» στην κατάθεσή του στον Άρειο Πάγου. Το σχετικό αίτημα για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο δικηγόρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας.

Διαβάστε επίσης:

Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιεισαγγελέας Εφετών και πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Γιάννης Αγγελής θα είναι ανάμεσα στους πρώτους μάρτυρες που θα ζητήσει να κληθούν να καταθέσουν. 

Ads

Η ΝΔ, κατά τις ίδιες πληροφορίες θα προτείνει ακόμη στο πρώτο κύμα των μαρτύρων τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis 
(Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Παναγιώτη Πικραμένο και Γιώργο Κουτρουμάνη), καθώς επίσης και την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την πρώην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, όπως και τους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και Μιχάλη Καλογήρου.

Τόσο από την πλευρά της ΝΔ, όσο και από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί να κληθεί ως μάρτυρας και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ στη λίστα με τους πρώτους μάρτυρες που θα προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση περιλαμβάνονται ο «ισχυρός άνδρας» της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, ο πρώην προστατευόμενος Νίκος Μανιαδάκης, ο πρώην πρόεδρος της Novartis Hellas Αρνουτ Πλος βαν Αμστελ, ο Νίκος Μανίας που κατά τις δικογραφίες είχε καίρια εμπλοκή στις επιτροπές διαμόρφωσης των τιμών των φαρμάκων επί θητείας Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, καθώς και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να ζητήσει επίσης να καταθέσουν τα 10 πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, καθώς επίσης και οι εισαγγελείς Ράικου, Αγγελής, Τσατάνη, Κυβέλου και Ντογιάκος. Στην λίστα του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται επίσης οι προστατευόμενοι μάρτυρες που έχουν καταθέσει για το σκάνδαλο στην ελληνική δικαιοσύνη, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης και Γιάννης Φιλιππάκης, ο επιχειρηματίας Σάμπι Μυωνής, ο Νίκος Μανιαδάκης και ο Νίκος Μανίας.