«Μπλόφα στην μπλόφα» φαίνεται τώρα ότι έκανε το σατιρικό σόου του γερμανικού ZDF «Neo Magazin Royale», το οποίο χαρακτήρισε την Τετάρτη το δάχτυλο του Γιάνη Βαρουφάκη προς τη Γερμανία, ως δάκτυλο… μοντάζ. Νέες ανακοινώσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι το βίντεο με τη χειρονομία είναι αυθεντικό και τα περί μοντάζ αποτελούν μία νέα πλάκα της με στόχο να «τρολάρει» τα γερμανικά ΜΜΕ… Ή μήπως μια ολόκληρη χώρα; 

Ads

Με τον Γιάνη Βαρουφάκη να περιμένει μία συγγνώμη και  λίγες μόλις ώρες πριν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντηθούν στις Βρυξέλλες, σε μία «παράπλευρη Σύνοδο» που μπορεί να σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις για το μέλλον της Ευρώπης, τα γερμανικά ΜΜΕ δίνουν ραντεβού με τη μη σοβαρότητα, κάνοντας «πλάκες» και αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα.

Η ιστορία που θέλει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να σηκώνει με άσεμνο τρόπο το μεσαίο δάχτυλο του στη Γερμανία κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής μετά την προβολή του επίμαχου βίντεο από το δημόσιο γερμανικό κανάλι ARD. Το οπτικοακουστικό υλικό εμφάνιζε τον Έλληνα σε ομιλία του στο Ζάγκρεμπ, το Μάιο του 2013, να κάνει την άσεμνη χειρονομία την ώρα που δήλωνε ότι πιστεύει πως το καλύτερο θα ήταν κυβέρνηση Σαμαρά να «υψώσει το δάχτυλο στη Γερμανία και να πει: Ωραία, τώρα λύστε μόνοι σας το πρόβλημα», προκαλώντας ομοβροντία εναντίον τόσο του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης από πληθώρα γερμανικών ΜΜΕ.

Άμεση ήταν η απάντηση του Έλληνα υπουργού, ο οποίος εκείνη την ώρα απαντούσε σε ερωτήσεις του παρουσιαστή του ARD και χαρακτήρισε το βίντεο πλαστό και προϊόν μοντάζ. Τη Δευτέρα, ωστόσο η εταιρεία παραγωγής της εκπομπής του μετέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστήριζε ότι «προς το παρόν, δεν εντοπίσθηκε κανένα στοιχείο που να δείχνει χειραγώγηση ή παραποίηση».

Ads

Τον Έλληνα υπουργό ήρθαν να επιβεβαιώσουν αρχικά το βράδυ της Τετάρτης οι συντελεστές της σατιρικής εκπομπής «Neo Magazin Royale», που όπως ανακοίνωσαν μπήκαν στη διαδικασία ενός παιχνιδιού κατασκευασμένης είδησης με σκοπό να παγιδέψουν τον παρουσιαστή του ARD Γκίντερ Γιάουχ και να καταδείξουν την «αξιοπιστία» των γερμανικών ΜΜΕ κι όχι τον Βαρουφάκη. Όπως ανέφερε ο ίδιος  ο παρουσιαστής της σατιρικής εκπομπής, Γιαν Μπόμερμαν, με τη βοήθεια ενός σωσία του Γ. Βαρουφάκη «πείραξαν» την επίμαχη σκηνή με την άσεμνη χειρονομία. Ωστόσο, ο Μπέμερμαν δεν παραδέχθηκε ότι παραποίησε το ηχητικό μέρος της ομιλίας. Επισήμανε δε, ξεκινώντας ο ίδιος την αμφισβήτηση των όσων υποστήριξε, ότι είναι στη δική τους ευχέρεια των τηλεθεατών να επιλέξουν αν πιστεύουν ότι είναι παραποιημένο.

Τη σκυτάλη του αλαλούμ πήρε στη συνέχεια η λαϊκίστικη εφημερίδα Bild. Έχοντας χαρακτηρίσει «ψεύτη» τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, το λαοφιλές κίτρινο έντυπο έγραψε ότι το προτεταμένο δάκτυλο του είναι αληθινό και αποκαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες ανακοίνωσε ότι το απόγευμα της Πέμπτης το γερμανικό κανάλι ZDF θα πει όλη την αλήθεια, πως δηλαδή στο πλαίσιο της σάτιρας ισχυρίστηκε ο Γερμανός κωμικός ότι αυτός και η ομάδα του έφτιαξαν το βίντεο με την άσεμνη χειρονομία!

Άμεση ήταν εκ νέου η απάντηση του πρωταγωνιστή της υπόθεσης Γιάνη Βαρουφάκη.  Με ανάρτηση του στο Twitter ο Έλληνας υπουργός διερωτήθηκε αν θα υπάρξει κάποια συγγνώμη από τον  παρουσιαστή του ARD Γκίντερ Γιάουχ για το γεγονός ότι πρόβαλε ένα παραποιημένο βίντεο με σκοπό να φιμώσει μια συμφιλιωτική ελληνική φωνή.

To ZDF φέρνοντας νέα σύγχυση για το τι τελικά συνέβη, ξαναχτύπησαν σήμερα. Σε tweet που ανέβασετο γερμανικό κανάλι αναφέρει:  «Το κανάλι ZDF το μεσημέρι της Πέμπτης έγραψε στο Τουίτερ ότι εφεξής θα πρέπει να γράφει πλάι στη χιουμοριστική εκπομπή: Προσοχή σάτιρα».

Στο μεταξύ σε νέο βίντεο που ανέβασε στο προσωπικό του κανάλι στο youtube, ο κωμικός Γιαν Μπόμερμαν, υποστήριξε πως το βίντεο του είναι 100% αληθινό. Στο νέο αυτό βίντεο αρνείται μεν τις κατηγορίες, χωρίς όμως να αποσαφηνίζει ακριβώς για ποιο βίντεο μιλάει. Αναφέρει επίσης ότι απαιτεί από την συντακτική ομάδα της Bild να φύγει από την Ευρωζώνη και λέει πως όποιος συμμετέχει στην αντιπαράθεση για το κατά πόσο το βίντεο τους είναι αληθινό κερδίζει το βραβείο της γελοιότητας.

Τι πραγματικά έχει γίνει; Δανειζόμενοι και παραφράζοντας αυτό που ο Μπόμερμαν είπε στην χθεσινή εκπομπή του… είναι στην ευχέρεια των αναγνωστών να επιλέξουν αν πιστεύουν ότι πρόκειται για μοντάζ η trolling…

Μεγάλος κερδισμένος σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα «Neo Magazin Royale» που με κάθε ανακοίνωση του για τον Γιάνη Βαρουφάκη  αυξάνει τη δημοτικότητά του και τις προβολές των βίντεο του στο youtube.

Το βίντεο χωρίς το δάχτυλο

Το βίντεο με το δάχτυλο

Διαβάστε επίσης: