Αύριο Πέμπτη, εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση των οικονομικών προσφορών για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ενώ την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές που έχουν ήδη κατατεθεί για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Ads

Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά αυτή του λιμένος Αλεξανδρούπολης, καθώς ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει κρίσιμη γεωπολιτική σημασία.

Υπενθυμίζεται ότι στo πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας (MDCA) το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χρησιμοποιούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στην Ευρώπη.

Για την Αλεξανδρούπολη έχουν προκριθεί δύο επενδυτικά σχήματα, αμερικανικών συμφερόντων, η Quintana Infrastructure & Development και η κοινοπραξία των Black Summit Financial Group, Euroports, EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ads

Επίσης έχουν καταθέσει προσφορές ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, στον οποίο έχει ισχυρή μετοχική παρουσία ο Όμιλος του Ιβάν Σαββίδη,  αλλά και η κοινοπραξία Cameron S.A., Goldair Cargo A.E. και Bollore Africa Logistics.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας το διεκδικούν τρία επενδυτικά σχήματα. Η Attica Group σε κοινοπραξία με την Ακτωρ, η κοινοπραξία της Grimaldi Euromed με τις Μινωικές Γραμμές και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.