Mια συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στους Financial Times και δύο δημοσιεύματα σε μέσα φιλικά προς τη ΝΔ μπορεί και να είναι αποκαλυπτικά για τις σχέσεις της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με συγκεκριμένα επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα.

Ads

Κατά αρκετά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για σχέσεις εξάρτησης έως και ομηρίας, και προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν μια σειρά από μηνύματα του τελευταίου διαστήματος – μηνύματα τα οποία, σχεδόν, στο σύνολό τους εκπορεύονται και περιστρέφονται γύρω από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του Πειραιά.

Το τελευταίο εξ αυτών των μηνυμάτων ήρθε μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Financial Times. Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να δηλώνει πως όταν γίνει πρωθυπουργός θα βάλει τέλος στη διαπλοκή. Συγκεκριμένα, όπως γράφουν οι Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι θα βάλει τέλος στη «διαπλοκή» πολιτικών παραγόντων με πλούσιους επιχειρηματίες που αγοράζουν μιντιακούς ομίλους και ποδοσφαιρικά σωματεία και τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία για να τύχουν πολιτικής εύνοιας.

Όμως, το συγκεκριμένο απόσπασμα απουσιάζει από το επίσημο Δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ με το περιεχόμενο της συνέντευξης. Αυτήν την απουσία έσπευσε να επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το σχόλιο «γελάει ο κόσμος» και με την ερμηνεία ότι  «το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. παρέλειψε αυτό το κομμάτι από το δελτίο Τύπου της συνέντευξης, για να μη στεναχωρήσουν τους φίλους τους επιχειρηματίες και για να μην γελάει ο κόσμος. Αυτό βέβαια δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Το περίεργο θα ήταν να εννοεί πραγματικά ότι θα πολεμήσει τη διαπλοκή ο κ. Μητσοτάκης και να τολμά να το πει και μέσα στη χώρα». «Περιμένουμε βέβαια», καταλήγει η ανακοίνωση, «από τον φίλο του κ. Μητσοτάκη, ιδιοκτήτη μιντιακού ομίλου και ποδοσφαιρικού σωματείου, να ανακαλέσει στην τάξη τον αρχηγό της Ν.Δ.».

Ads

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζει ως «φίλο του κ. Μητσοτάκη» χωρίς να τον κατονομάζει τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Κι είναι επίσης προφανές ότι στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον θεωρούν ότι το «μοντάζ» στην ανακοίνωση της ΝΔ έγινε για να μην φορτιστεί περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Η εν λόγω φόρτιση αποδίδεται κυρίως στις κινήσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εμφανιστεί αποστασιοποιημένος από το σύστημα Μαρινάκη στις δημοτικές υποψηφιότητες για τον Πειραιά, με πλέον ενδεικτική την υπόθεση Κορκίδη. Ο Βασίλης Κορκίδης, παρ’ ότι είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και οι πληροφορίες αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην αντίδραση των επιχειρηματικών και ποσδοσφαιρικών συμφερόντων του Πειραιά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης άλλωστε είναι δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Γιάννη Μόραλη, τον οποίον στηρίζουν και πολλά ακόμη τοπικά στελέχη της ΝΔ.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται από πολλές πλευρές και τα αιχμηρά μηνύματα που αποστέλλονται προς τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη από μίντια ελεγχόμενα ή προσκείμενα στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η πλέον αιχμηρή και χαρακτηριστική περίπτωση ήταν δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ΔΟΛ in.gr που αποκαλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Γκούφι» και καλούσε τη Νέα Δημοκρατία να τον κρύβει όσο μπορεί γιατί κάνει κακό στο κόμμα.

Τελευταίο κρούσμα είναι νέο δημοσίευμα των Παραπολιτικών που εξαπολύει πυρά κατά του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Συγκεκριμένα γράφει ότι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης «αντιγράφει τον Άδωνι», από μετριοπαθής «έχει μετεξελιχθεί (τουλάχιστον στον δημόσιο λόγο του) σε ένα πολιτικό που απλώς μιμείται τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνη Γεωργιάδη», και τον χαρακτηρίζει αλαζόνα με έπαρση και αχαριστία. Το ίδιο δημοσίευμα καταλήγει με νέες αιχμές προς την ηγεσία της ΝΔ γράφοντας για τον κ. Κυρανάκη: «Με δεδομένο ότι ο τελευταίος ανήκει στην κατηγορία των προσώπων που επέλεξε να βγάλει μπροστά από τις κάμερες η νέα ηγεσία της Ν.Δ., είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, το μέγεθος της επικοινωνιακής (και όχι μόνο) ζημιάς».