Σε αναστολή εργασίας έχουν τεθεί εδω και λίγες μέρες πάνω από 6.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης αλλά και μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Ads

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μάλιστα η εξειδίκευση των σχετικών στοιχείων μεταξύ του μόνιμου προσωπικού του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ieidiseis, από τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν βγει σε αναστολή 550 γιατροί, 3000 νοσηλευτές και νοσοκόμοι και περί τους 2000 διαφόρων κλάδων (τεχνολόγους, βιολόγους, μάγειρες, τραπεζοκόμους, φύλακες, διοικητικούς, λογιστές, κοινωνικούς λειτουργούς, καθαριστές κλπ).

Ο δε υπόλοιπος αριθμός μέχρι τους 6.412, που έχει ανακοινώσει επισήμως το υπουργείο Υγείας, φαίνεται πως αφορά  στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή σε Κέντρα Υγείας.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι  στα παραπάνω νούμερα δεν περιλαμβάνονται οι γιατροί και νοσηλευτές των πανεπιστημιακών νοσοκομείων που ανήκουν στην δικαιοδοσία του υπουργείου Παιδείας, όπως είναι το Αιγινήτειο και το Αρεταίειο.
Μάλιστα, με τα νέα δεδομένα φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα διενέργειας χειρουργείων στο Αρεταίειο Νοσοκομείο καθώς όπως αναφέρεται σε έγγραφο από την εφορεία του νοσοκομείου, το οποίο χαρακτηρίζεται “εξαιρετικώς επείγον”, σε έκτακτη συνεδρίαση “ετέθη θέμα μείζονος σημασίας, αναφορικά με τη λειτουργία των χειρουργείων, λόγω της αναστολής των καθηκόντων εργαζομένων κατ΄ εφαρμογήν των σχετικών διατάξεων… Στο πλαίσιο αυτό θέτουμε εν γνώσει σας ότι η λειτουργία των χειρουργείων είναι ιδιαίτερα επισφαλής, καθόσον δεν υφίσταται πλέον εξειδικευμένο προσωπικό διαχείρισης και ασφαλούς παροχής των ιατρικών αερίων”, τονίζεται στο έγγραφο που υπογράφει ο καθηγητής Ν. Αρκαδόπουλος.

ΕΔΕ για την αναστολή σε εμβολιασμένους γιατρούς

Μιλώντας πάντως στο tvxs ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, αποκαλύπτει πως διατάχθηκε ΕΔΕ για την απόφαση ορισμένων διοικήσεων νοσοκομείων να θέσουν σε αναστολή εργασίας ακόμη και εμβολιασμενους γιατρούς, επειδή αυτοί αρνήθηκαν να καταθέσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

“Υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση για ηλεκτρονική διερεύνηση των σχετικών στοιχείων, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση των πιστοποιητικών. Και για τις περιπτώσεις, όπως του Άγιου Σάββα και της Θεσσαλονίκης, όπου κάποιοι διοικητές έβγαλαν σε αναστολή γιατρούς που δεν κατέθεσαν τα πιστοποιητικά, όχι μόνο άρθηκαν οι αναστολές αλλά επίσης διατάχθηκε και ΕΔΕ για πειθαρχικό παράπτωμα σχετικά με τις εν λόγω αποφάσεις” σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Παπανικολάου και συνεχίζει:
“Τεράστια μούφα η κατάθεση των πιστοποιητικών, αποδεικνύεται ότι πολύ καλώς καλέσαμε ως Ομοσπονδία να μην τα καταθέσει. Το επιβεβαίωσε άλλωστε στην πράξη και η κυβέρνηση”.