Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα κομμωτήρια, τα βιβιοπωλεία και ξεκινάει το click away, δηλαδή η εξ αποστάσεως αγορά αγαθών, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και υποχρεωτική την αποστολή SMS στο 13033.

Ads

Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους μέσω του click away με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή. 

Ο πελάτης για να μετακινηθεί νόμιμα, θα πρέπει να έχει ηλεκτρονική απόδειξη αγοράς ή SMS από το κατάστημα, που θα αναφέρει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα παραλαβής.

Η μετάβαση σε κομμωτήριο, έπειτα από ραντεβού, θα γίνεται με την αποστολή SMS στο 13033, κι αυτήν με τον κωδικό 2.

Ads

Οποιαδήποτε μετακίνηση προς τα βιβλιοπωλεία θα πρέπει να συνοδεύεται από το αντίστοιχο SMS στο 13033 ή τη βεβαίωση κυκλοφορίας. Για αυτές τις μετακινήσεις θα πρέπει να σταλεί επίσης ο κωδικός 2.

Αναλυτικά οι κωδικοί για τα SMS στο 13033:

Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα, όπως είναι το συνεργείο, ή σε σημείο προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.