Τα πρώτα ονόματα όσων θα συμμετέχουν στην Επιτροπή για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ανακοινώθηκαν σήμερα στη Βουλή κατά την εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ads

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους ακαδημαϊκούς από την Αμερική και την Βρετανία Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg όπως και τους Έλληνες καθηγητές Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Στάθη Καλύβα και Δημήτρη Γόντικα. Από την Ακαδημία Αθηνών λαμβάνουν μέρος ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος. Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί όπως οι Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου.

Στην Επιτροπή θα μετέχουν και πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μουζέλης και Αριστείδης Χατζής αλλά και οικονομολόγοι όπως ο Ναπολέων Μαραβέγιας. Από τον χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού θα συμμετέχουν οι Σταύρος Ζουμπουλάκης, Θεόδωρος Κουρεντζής, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρης Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη.

Επιπλέον θα μετέχουν επιστήμονες από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής, όπως οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς. Από τον χώρο των επιχειρήσεων οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.

Ads

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του, Κωνσταντίνου Τασούλα και συνεχίστηκε με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της επικεφαλής της Επιτροπής, Γιάννας Αγγελοπούλου. Παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πολιτικοί αρχηγοί.