Ποιοι θα πληρώσουν τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος αναλύουν οι σημερινές εφημερίδες, την ίδια στιγμή που μία κρίσιμη εβδομάδα για τα φορολογικά όσο και για το τηλεοπτικό τοπίο ξεκινά.

Ads

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να βάλουν μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή εισφοράς υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος», γράφει η σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών, που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Στη μέγκενη ρετιρέ και επαγγελματίες», στο πρωτοσέλιδο της.

«Το μάρμαρο ετοιμάζονται να πληρώσουν τα “ρετιρέ” στις τάξεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ωστόσο οι αυτοαπασχολούμενοι και ειδικότερα όσοι ασφαλίζονται σε ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες) αλλά και ΕΤΑΑ (δικηγόροι, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι κ.λπ.) θα πρέπει να ετοιμάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να διασώσουν το ασφαλιστικό σύστημα από τις τραγικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων και το κόστος που πλήρωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στα 6 χρόνια της κρίσης», σημειώνει η εφημερίδα.

Και εξηγεί: «Όσοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα θεωρηθούν υψηλόμισθοι θα πρέπει να ετοιμάζονται να καταβάλουν τον δικό τους οβολό στη διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και το κόστος της μετάβασής του στο καινούργιο (νεοφιλελελεύθερης αντίληψης) κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Βέβαια στην περίπτωση των μισθωτών ο οβολός δεν θα είναι μόνο η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, αλλά και η αύξηση των εισφορών». «Για όσους εργάζονται με καθεστώς αυτοαπασχόλησης τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα δεδομένου ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει διαφορετικό τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών τους εισφορών. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσμοθετήσει ποσοστιαία εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Αναλυτικότερα επί του καθημερινού ή μηνιαίου τζίρου των επιχειρήσεων θα θεσπιστεί μία ασφαλιστική εισφορά (της τάξης από 1,3-1,7% λένε οι πληροφορίες) η οποία θα καταβάλλεται μαζί με τις δηλώσεις ΦΠΑ», σημειώνει γ=η Εφημερίδα των Συντακτών.

Ads

«Είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του τζίρου, σύνδεσή τους με το εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και «κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο όπου θα διοχετεύονται τυχόν έξτρα ποσά που θα έχουν προεισπραχτεί, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για τη νέα αρχιτεκτονική των εισφορών στους ελευθέρους επαγγελματίες», αναφέρει το ρεπορτάζ του Έθνους, που κυκλοφορεί με κεντρικό τίτλο «Παρακράτηση εισφορών από τον τζίρο!».

Τους «πίνακες με τις νέες μειωμένες συντάξεις», παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος.

«Διαβολοβδομάδα», είναι όμως αυτή που ακολουθεί και για τα φορολογικά, σύμφωνα με Τα Νέα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «από σήμερα όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα διαπιστώσουν αύξηση του επιτοκίου και των δόσεών τους ενώ ως την Πέμπτη θα έχουν αναρτηθεί τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ. Το μενού της εβδομάδας θα συμπληρωθεί από τις αποφάσεις για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και το επίδομα θέρμανσης, ενώ επανεξετάζονται και τα τέλη κυκλοφορίας».

Στο μεταξύ, «Νέα όρια μπαίνουν για τις φοροδίκες». Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, «την αποποινικοποίηση σημαντικών αδικημάτων φοροδιαφυγής και μη καταβολής φόρων στο Δημόσιο ακόμη και αναδρομικά, για υποθέσεις που έχουν ήδη κριθεί στα δικαστήρια, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή».

Την ίδια στιγμή στη Βουλή οδηγείται σήμερα το νομοσχέδιο για τις άδειες των ιδιωτικών καναλιών, με την KontraNews να εκτιμά ότι «Κλείνουν τα μεγάλα κανάλια». Η εφημερίδα γράφει ότι «φαίνεται πώς έφτασε το τέλος των μεγάλων καναλιών, που εδώ και 25 χρόνια ποδηγετούν την πολιτική ζωή του τόπου και φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την τραγωδία που ζει σήμερα ο λαός και η χώρα».

Για το θέμα τοποθετείται στα Νέα και ο Σταύρος Ψυχάρης ρίχνοντας το γάντι στην κυβέρνηση με άρθρο του που επιγράφεται «Ποιοί είναι οι νταβατζήδες των Μέσω Ενημέρωσης».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: