Ανάσα σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά αναμένεται να δώσει το επίδομα στέγασης.

Ads

Ο προϋπολογισµός του νέου προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας για το 2019 αναµένεται να ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ οι ωφελούµενοι αναµένεται να φτάσουν συνολικά το ένα εκατοµµύριο. Η διάθεση των πρώτων 300 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο σκέλος της επιδότησης ενοικίου, εγκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας, προκειµένου να αρχίσει σταδιακά η εφαρµογή του προγράµµατος για τους ενοικιαστές. Σύντοµα αναµένεται και η έγκριση της επιδότησης της δόσης δανείου  για πρώτη κατοικία.

Το επίδοµα στέγασης για µισθωµένη κατοικία θα κυµαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον µήνα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Για το µονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδοµα αναµένεται να είναι 70 ευρώ τον µήνα.
  • Για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού αναµένεται προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον µήνα.

Στις µονογονεϊκές οικογένειες, για το πρώτο ανήλικο µέλος του νοικοκυριού θα υπάρχει προσαύξηση 70 ευρώ τον µήνα. Το ίδιο συµβαίνει και στα νοικοκυριά µε απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. 

Ads

Τα κριτήρια

Τα εισοδηµατικά κριτήρια για το επίδοµα ενοικίου αναµένεται να κλιµακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα µε τα µέλη του νοικοκυριού. Τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας στην επιδότηση ενοικίου αναµένεται να µπουν στην περιοχή των 120.000 – 180.000 ευρώ. Ειδικότερα, για µονοµελές νοικοκυριό, η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα µπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Το όριο αυτό δεν αποκλείεται να προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού και έως τα 180.000 ευρώ. Στα κριτήρια αναµένεται να υπάρχουν και όρια καταθέσεων κ.λπ.

Το επίδοµα ενοικίου θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα που αναπτύσσεται γι’ αυτόν τον σκοπό από την Η∆ΙΚΑ. Η πλατφόρµα θα «πατά» πάνω στο επιτυχηµένο µοντέλο του κοινωνικού µερίσµατος και του ΚΕΑ. Μέσω της πλατφόρµας θα διεξάγονται διασταυρώσεις για τα µισθωτήρια συµβόλαια µε χρήση στοιχείων του Taxisnet. Οι κλειδάριθµοι του Taxisnet αναµένεται να είναι βασικό «κλειδί» για την είσοδο στην πλατφόρµα για την αίτηση, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, όπως συµβαίνει και µε το ΚΕΑ.

Η πλατφόρµα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των δικαιούχων αναµένεται να ανοίξει εντός του Φεβρουαρίου.