«Ποιος θα το περίμενε ότι ο… βασιλιάς Κυριάκος θα ξεγυμνωνόταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα»… Tο ερώτημα- διαπίστωση προέρχεται απο το φιλοσαμαρικό antinews και σκιαγραφεί ένα κλίμα εντός ΝΔ που πόρρω απέχει από τις δημοσκοπήσεις του θριάμβου και του «παντοδύναμου» πρωθυπουργού.

Ads

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Αντίστροφη Μέτρηση» εστιάζει κυρίως στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά τα οποία χαρακτηρίζει «βραδυφλεγή βόμβα», λεει ότι η δημόσια παραδοχή Μητσοτάκη περί «μυστικής συμφωνίας» με την Τουρκία έβαλε μπουρλότο στην ΝΔ και προειδοποιεί για ισχυρότατες αναταράξεις – ακόμη και για πτώση της κυβέρνησης και διάσπαση της ΝΔ.

«Η δημόσια παραδοχή», γράφει, «δια χειρός Μητσοτάκη περί μυστικής συμφωνίας με την Τουρκία, ενώ στο εσωτερικό υποδύεται τον Κολοκοτρώνη κι ο Σουλτάνος κάνει αμέριμνος κρουαζιέρα στο Αιγαίο, έριξε μπουρλότο τόσο ενδοκυβερνητικά όσο και εσωκομματικά. Πληροφορίες του Antinews αναφέρουν ότι η πατριωτική πτέρυγα της ΝΔ μπορεί να έβαλε πλάτη στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία επειδή υποτίθεται ότι ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να βάλει πλάτη σε συνυποσχετικό με την Τουρκία -δηλαδή στην προσφυγή στην… σολομώντεια Χάγη- που ετοιμάζεται να υπογράψει ο Μητσοτάκης μέχρι τον Νοέμβριο, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές».

«Καλό είναι», προσθέτει, «να μας πληροφορήσει το Μαξίμου αν η συμφωνία με την Τουρκία που ανέφερε ο πρωθυπουργός αποτελεί το συνυποσχετικό που μας αποκάλυψαν οι παραπάνω πηγές. Αν όντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, όπως αντιλαμβάνεστε η κυβέρνηση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε πτώση και η ΝΔ σε διάσπαση».

Ads

Ανεξαρτήτως του πόσο βάθος πέραν της ρητορικής τους έχουν αυτές οι προειδοποιήσεις, όπως και του πόσο ισχυρός είναι πια ο Αντώνης Σαμαράς για να μπορεί να προκαλέσει τεκτονικές εξελίξεις εντός ΝΔ, η ένταση του δημοσιεύματος αποκαλύπτει ότι πίσω από τους διθυράμβους για τα… επιτεύγματα του επιτελικού κράτους και των αρίστων, το κυβερνών κόμμα βράζει.

Η υψηλή, μάλιστα, εσωκομματική θερμότητα καταγράφεται σε πολλαπλά επίπεδα και υπερβαίνει τις ανησυχίες της «πατριωτικής πτέρυγας» εν όψει της πιθανής προσφυγής στη Χάγη. Το ένα, και ίσως το σοβαρότερο, από αυτά τα επίπεδα ορίζεται στην απροκάλυπτη διαπλοκή και εξόφληση γραμματίων προς συγκεκριμένα συμφέροντα και ολιγάρχες, στην οποία πρωταγωνιστούν συγκεκριμένες ομάδες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Στελέχη και βουλευτές εκτός του σκληρού πρωθυπουργικού πυρήνα δεν κρύβουν την απαξία τους για τις εξώφθαλμες «εξυπηρετήσεις» και μιλούν για «σχέσεις όχι μόνον εξάρτησης αλλά υποταγής» σε συγκεκριμένα συμφέροντα. H προχθεσινή συγνώμη Αδωνι σε εκδότη, ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα.

Έχει ενδιαφέρον ότι στο ίδιο άρθρο του antinews γίνεται λόγος για  προστασία των ολιγαρχών και για «παλινόρθωση της χειρότερης πολιτικής οικογένειας της μεταπολιτευτικής περιόδου». Πιο αποκαλυπτικό απ´ όλα όμως στο συγκεκριμένο θέμα είναι το φιάσκο στο οποίο εξελίχθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για την άρση της ασυλίας Πολάκη μετα τη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του ο εκδότης των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης.

Η απουσία της μισής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που είχε ως αποτέλεσμα να μην αρθεί η ασυλία του Παύλου Πολάκη προκάλεσε, κατά τις πληροφορίες, ηχηρότατες εκρήξεις στα συστήματα που στηρίζουν τη ΝΔ και θύελλα στο Μαξίμου. Επισήμως η γραμμή της κυβέρνησης, όπως την διατύπωσε και με την δημόσια συγγνώμη του προς τον Γιάννη Κουρτάκη (!) ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν πως επρόκειτο περι «πολιτικής αστοχίας». Τα όσα έγιναν όμως την Πέμπτη παραπέμπουν μάλλον σε οργανωμένη αποχή μερίδας τουλάχιστον βουλευτών καθώς πολλοί από αυτούς εθεάθησαν στη Βουλή αλλά δεν πήγαν να ψηφίσουν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για  κίνηση που εξέφραζε και πολλούς βουλευτές του καραμανλικού μπλοκ. 

Το γεγονός πάντως της οργανωμένης στάσης επιβεβαίωσαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους και στελέχη της ΝΔ όπως η Φωτεινή Πιπιλή και ο Άγγελος Συρίγος. Οργανωμένη κίνηση φέρεται να βλέπει και το Μαξίμου με τις πληροφορίες να φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη «οργισμένο» και έτοιμο για καρατομήσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρώτος που θα πληρώσει το φιάσκο θα είναι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης, ενώ τη λήψη «μέτρων» προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, εκ της ισχυρής τριανδρίας του Μαξίμου, λέγοντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών»:

«Θα ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κοινοβουλευτικού έργου, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».
Όποια… μέτρα κι εαν ληφθούν όμως υπερ των ισχυρών φίλων του Μαξίμου, ο εσωκομματικός χειμώνας δεν διαγράφεται ανέφελος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσοι γνωρίζουν μάλιστα τις υπόγειες διεργασίες στη ΝΔ λένε ότι τα όργανα μόλις άρχισαν και ήταν απλώς «αναγνωριστικά».