Έντεκα «μνηστήρες» θα δώσουν τη μάχη για τις 4 τηλεοπτικές άδειες.

Ads

Η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων έληξε στις τρεις το μεσημέρι και υποψηφιότητες συμμετοχής στον διαγωνισμό κατέθεσαν οι εξής:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΣΚΑΙ ΑΕ

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – STAR CHANNEL

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ

4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη)

Ads

5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ

6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (εταιρεία συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη)

8. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. – “EPSILON TV”

9. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (εταιρεία κυπριακών συμφερόντων)

10. ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ – MEGA CHANNEL

11. City News ΑRΤ TV (εταιρεία συμφερόντων Γιώργου Καρατζαφέρη)

Μία ώρα αργότερα έγινε η αποσφράγιση των φακέλων από την Πενταμελή Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, ώστε να ελεγχθεί η προσκόμιση των απαραιτήτων, σύμφωνα με την Προκήρυξη, δικαιολογητικών. Η διαδικασία θπραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Προβολών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, παρουσία των νομίμων εκπροσώπων των υποψηφίων ή των ειδικά εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων τους.

Στον φάκελο που κατέθεσε το Mega υπάρχει ασφαλιστική ενημερότητα – η οποία δόθηκε σήμερα – δεν υπάρχει όμως τυπική τραπεζική ενημερότητα. Αντ’ αυτής έχει δοθεί μια βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία μπορεί να επέλθει τραπεζικός διακανονισμός όταν οι μέτοχοι τους Mega υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η κατάθεση των τελευταίων φακέλων ήρθε ταυτόχρονα με τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών κατά του διαγωνισμού, η οποία πήρε παράταση μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Αυτή είναι η κυπριακή εταιρεία

 

Νίκος Παππάς: Μπαίνει τέλος σε 25 χρόνια ανομίας

Μετά την κατάθεση των φακέλων ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έκανε την εξής δήλωση:

«Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και υγείας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής «κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί.

Οι 11 υποψηφιότητες συνιστούν, επίσης, την καλύτερη απάντηση σε όσους έδωσαν μεγάλη μάχη να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός.

Ραντεβού στις αρχές Αυγούστου, για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν».

Κομισιόν: Θέμα της ελληνικής κυβέρνησης οι τηλεοπτικές άδειες

Η συζήτηση γίνεται στον απόηχο της δημοσιοποίησης από την «Καθημερινή» της επιστολής του επιτρόπου Γκίντερ Ετινγκερ για την Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και το τηλεοπτικό φάσμα – μια επιστολή, η οποία ερμηνεύθηκε από τον όμιλο Αλαφούζου ως πρόκριμα παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε σήμερα ότι η επιστολή δεν συνδέεται με τις άδειες, οι οποίες είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι  όσα αναφέρονται στην επιστολή του επιτρόπου Έτινγκερ δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα.

Επίσης, σημείωσε ότι η επιστολή, επί της ουσίας, αφορά τις ανησυχίες που έχει η Επιτροπή για θέματα ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η  εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο ευρωπαϊκό πρακτορείο Euractiv.com ότι η αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο δεν απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.