Πληθαίνουν από διάφορες πλευρές οι διαμαρτυρίες των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για το γεγονός ότι υποχρεώνονται να κάνουν εφημερίες στις πτέρυγες του COVID-19 με ανύπαρκτη ή απλώς “ταχύρυθμη” εκπαίδευση για τον κοροναϊό, διακυνδυνεύοντας την υγεία των πιθανών κρουσμάτων.

Ads

Σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όταν ο πανδημία κλιμακωθεί τα Νοσοκομεία θα πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να επανατοποθετήσουν προσωπικό μη συναφών ειδικοτήτων για να συνδράμουν τις προσπάθειες των βασικών ειδικοτήτων, όπως Πνευμολόγων, Παθολόγων, Εντατικολόγων, αφού πρώτα εκπαιδευτούν επαρκώς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που υπάρχουν αρκετοί γιατροί μη συναφών ειδικοτήτων αναλαμβάνουν υπηρεσία με εντελώς πλημμελή ή καθόλου εκπαίδευση για τη φονική νόσο και μάλιστα θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την εξέταση, τη διαλογή, την και τη νοσηλεία πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού.

Με δύο 8ωρα έτοιμοι για τη μάχη με τον COVID-19;

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που παρουσιάζει το tvxs.gr, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης ζητά στις 23-3 από τα Νοσοκομεία να εκπαιδεύσουν τους γιατρούς λοιπών ειδικοτήτων για τη διαχείριση των περιστατικών του covid-19. Το Νοσοκομείο Σερρών, για παράδειγμα, διαβιβάζει τη σχετική εντολή στους διευθυντές των κλινικών 10 μέρες μετά, στις 3-4, και ακολουθούν δύο 8ώρα εκπαίδευσης – ακόμη και ειδικευόμενων γιατρών-  που σύμφωνα με τη διοίκηση και την ιατρική υπηρεσία του Νοσοκομείου είναι επαρκή για να κάνουν εφημερίες στην πτέρυγα covid!

Ads

image

Οι ίδιοι οι γιατροί που η διοίκηση “βαφτίζει” επαρκώς εκπαιδευμένους διερωτώνται ποιος θα αναλάβει την ηθική αλλά και την αστική/ποινική ευθύνη αν γίνει κάποιο μοιραίο λάθος στη διαχείριση ενός περιστατικού που αποβεί μοιραίο, οι ίδιοι ή όσοι υπογράφουν τα σχετικά έγγραφα;

Καταγγελίες για την Έδεσσα και την Κέρκυρα

Σε άλλο Νοσοκομείο, όπως  αυτό της Έδεσσας, όπου ήδη έχουν καταγραφεί θανατηφόρα κρούσματα του ιού, ειδικότητες όπως γυναικολόγοι και ορθοπαιδικοί καταγγέλλεται ότι αναλαμβάνουν υπηρεσία χωρίς εκπαίδευση αλλά και χωρίς επαρκείς υποδομές στην πτέρυγα, αφού δεν υπάρχει παροχή οξυγόνου σε όλους τους ασθενείς – στοιχειώδης συνθήκη για την αντιμετώπιση περιστατικών με κοροναϊό.

Αντίστοιχα είναι τα ερωτήματα και οι καταγγελίες που γίνονται για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας:  Υπάρχει επαρκής κατάλληλος εξοπλισμός για πλήρη προστασία όλων των εμπλεκόμενων στη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών;  Ακολουθούνται τα πρωτόκολλα μεταφοράς των ύποπτων κρουσμάτων;  Έχει εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό; Υπάρχει επάρκεια των φαρμάκων που προτείνονται σύμφωνα με τα τρέχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών covid 19;

Πρόκειται για ένα Νοσοκομείο που ταλαιπωρείται εξάλλου και από τους χειρισμούς των διοικούντων και από τις δημόσιες διαφωνίες μεταξύ του Διοικητή και του τοπικού βουλευτή της ΝΔ για τη μετακίνηση υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο της Πάτρας.

Υπάρχει οδηγία για την οργάνωση των τμημάτων covid-9 ;

Σε όλη τη χώρα, είναι διάχυτη η έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης σε κεντρικό επίπεδο αφού με την αυτοθυσία και την πρωτοβουλία των υγειονομικών, το σύστημα παραμένει ακόμη σε λειτουργία, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει κάποια οδηγία για τη στελέχωση των κλινικών για τον κοροναϊό, ούτε για τη διοίκηση και γίνονται απλώς αυθαίρετες ερμηνείες πρωτοκόλλων και πρακτικών.