Με σημαντικές διαφοροποιήσεις από βουλευτές των κομμάτων και με πολλές απουσίες υπερψηφίστηκε το επίμαχο άρθρο 8 για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Ads

Αναλυτικά το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, καταψηφίσθηκε από Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών. 

Υπέρ του επίμαχου άρθρου 8 του νομοσχεδίου για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια τάχθηκαν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΔΥΣΗ και Ποτάμι, αλλά και τέσσερις βουλευτές από τη ΝΔ, η οποία καταψήφισε το εν λόγω άρθρο. 

Το άρθρο 8 καταψηφίστηκε και από δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφοροποιήσεις υπήρξαν και στη ΔΗΣΥ, που τάχθηκε υπέρ του άρθρου, αλλά και στους ΑΝΕΛ, όπου δύο βουλευτές υπερψήφισαν, κόντρα στη κεντρική γραμμή του κόμματος για καταψήφιση. 

Ads

Ειδικότερα στο άρθρο 8 για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια διαφοροποιήθηκαν:

  • Από τους ΑΝΕΛ οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, που υπερψήφισαν
  • Από τη ΝΔ οι Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νίκη Κεραμέως και Κατερίνα Μάρκου
  • Από τη ΔΗΣΥ οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Καρράς, Μιχάλης Τζελέπης, Γιώργος Αρβανιτίδης και Ανδρέας Λοβέρδος απουσίαζαν ενώ το κόμμα τους υπερψήφισε το άρθρο. (σημ: Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ανδρέας Λοβέρδος βρισκόταν στο εξωτερικό)
  • Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θεόδωρος Παραστατίδης καταψήφισαν διαφοροποιώντας τη θέση τους από το κόμμα τους που υπερψήφισε το άρθρο

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η Κατερίνα Μάρκου αν και εισηγήτρια της ΝΔ στο νομοσχέδιο υπερψήφισε το άρθρο 8 κόντρα στην κυρίαρχη γραμμή του κόμματος για καταψήφιση της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. 

Για πρώτη φορά ένας εισηγητής, που αποτελεί και τον βασικό εκπρόσωπο της θέσης του κόμματος στη συζήτηση στη Βουλή επί ενός νομοσχεδίου, διαφοροποιείται από την κυρίαρχη γραμμή του κόμματός του.