Για τρία κακουργήματα διώκονται οι έξι που συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για οπλοκατοχή,προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Δύο από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, αλλά για τους υπόλοιπους 4 δεν προσδιορίσθηκε σε ποια οργάνωση ανήκουν. Οι πληροφορίες που διέρρεαν χθες από την Αστυνομία έκαναν λόγο για εντοπισμό της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από τις επίσημες αστυνομικές ανακοινώσεις».

Ads

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής ενώπιον του εισαγγελέα πρωτοδικών, όπου δήλωσαν πως δεν έχουν λάβει γνώση της δικογραφίας και ότι δεν έχουν τηρηθεί τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξανδρος Μητρούσιας αρνείται τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ακολούθως, παραπέμφθηκαν στον 31ο ανακριτή που ανέλαβε τη δικογραφία για την υπόθεση και έλαβαν προθεσμία για την Τρίτη το πρωί για τις απολογίες τους. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, και την Τρίτη, οι κατηγορούμενοι πρόκειται να ζητήσουν νέα προθεσμία ώστε να ενημερωθούν για την δικογραφία και τα κατηγορητήρια που θα συνταχθούν σε βάρος τους.

Τα ονόματα και ο οπλισμός.

Νωρίτερα σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τα ονόματα των συλληφθέντων, καθώς και τον οπλισμό που βρέθηκε στην κατοχή τους. Σε βάρος των 2 εξ αυτών εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή τους στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρης Οικονόμους, χθες το απόγευμα, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας στη Νέα Σμύρνη, επί της οδού Καισαρείας, οι Σακκάς Κωνσταντίνος γεννημένος το 1984 και ο Μητρούσιας Αλέξανδρος, γεννημένος το 1989.

Στη συνέχεια, σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν:

* στον Πειραιά, επί της οδού Πύλης, ο Καραγιαννίδης Γεώργιος, γεν. το 1980
* στα Εξάρχεια, επί της οδού Θεμιστοκλέους, ο Πολίτης Χρήστος, γεν. το 1979 στην Αθήνα
* στην Καλλιθέα, επί της οδού Πλάτωνος, η Αντωνίου Στυλιανή, γεν. το 1984
* στη Σητεία Κρήτης, ο Μιχαήλ Δημήτριος, γεν. το 1984

Στην κατοχή των Σακκά Κωνσταντίνου και Μητρούσια Αλέξανδρου, εντός ορειβατικού σάκου που έφεραν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 πιστόλια Glock, 1 υποπολυβόλο Scorpion, 1 υποπολυβόλο άνευ ενδείξεων, 1 χειροβομβίδα, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 2 κινητά τηλέφωνα και 1 usb. Στην κατοχή του Καραγιαννίδη Γεώργιου βρέθηκε και κατασχέθηκε πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Δεν ταυτίζονται τα όπλα με τρομοκρατική ενέργεια.

Σε έρευνες που έγιναν παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών σε αποθήκη επί της οδού Καισαρείας 22 στη Νέα Σμύρνη, σε διαμέρισμα επί της οδού Πραξιτέλους 42 στον Πειραιά και σε διαμέρισμα επί της οδού Πλάτωνος 131 στην Καλλιθέα, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, 1 υποπολυβόλο Scorpion, 5 πιστόλια, 3 χειροβομβίδες, 1 αλεξίσφαιρο γιλέκο, μεγάλος αριθμός φορητών και σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, 50 κιλά ANFO, 200 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, 3 ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, εκ των οποίων για το 1 ζευγάρι έχει δηλωθεί κλοπή, γεμιστήρες, περούκες, κουκούλες full face, κινητά τηλέφωνα, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.

Από τη μέχρι τώρα εργαστηριακή-βαλλιστική εξέταση που διενεργείται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στα παραπάνω κατασχεθέντα όπλα προκύπτει ότι αυτά δεν ταυτίζονται με προηγούμενη τρομοκρατική ενέργεια. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως συνεχίζεται η εξέτασή τους για τυχόν ταύτισή τους με άλλες αξιόποινες πράξεις. Οι έρευνες συνεχίζονται και για τα υπόλοιπα κατασχεθέντα πειστήρια.

Ερευνες και στην επαρχία.

Επίσης, σε κατ’ οίκον έρευνα σε διαμέρισμα στην περιοχή του Αγρινίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 1 πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov, 1 πολεμικό τυφέκιο άνευ ενδείξεων, 1 περίστροφο Zastava, 1 αλεξίσφαιρο γιλέκο, μικρή ποσότητα κάνναβης, γεμιστήρες, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 1 γυναικεία περούκα, 2 κράνη μοτοσικλετών, 1 κινητό τηλέφωνο, 17 αυτοσχέδιες κατασκευές τσιμεντένιων μεταλλικών κυλίνδρων που έφεραν 4-5 ενσωματωμένα καρφιά ο καθένας.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., σε βάρος των Μητρούσια και Καραγιαννίδη εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, κατηγορουμένων για τρομοκρατικές πράξεις από κοινού, της έκρηξης από κοινού, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών από κοινού και τη συγκρότηση και ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς»

Η οργάνωση «Κομμάντος Χρήστος Τσουτσουβής»

Επίσης, ο συλληφθείς Πολίτης Χρήστος την στις 02/12/2010 κλήθηκε και εξετάστηκε από τον αρμόδιο Ανακριτή για εμπρηστική επίθεση, που έλαβε χώρα την 22/05/2008 πίσω από το Εφετείο Αθηνών και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει με προκήρυξη η οργάνωση «Κομμάντος Χρήστος Τσουτσουβής».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την κατηγορία με την οποία διώκονται οι συλληφθέντες, εφόσον τα όπλα δεν ταυτίζονται με τρομοκρατική δράση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι παραπέμπονται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία. Σε άλλη ερώτηση, απάντησε ότι επισπεύστηκε η σύλληψη των υπό παρακολούθηση ατόμων επειδή υπήρχαν στοιχεία ότι ετοιμαζόταν τρομοκρατικό χτύπημα.

«Πρωτοφανής» η τακτική της αστυνομίας, λέει η υπεράσπιση

Για «πρωτοφανή» τακτική της αστυνομίας για τους συλληφθέντες, έκανε λόγο ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος του Αλέξανδρου Μητρούσια, μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Αυτά τα πράγματα δεν τα έχουμε ξαναδεί. Περισσότερο από 24 ώρες είναι κρατούμενοι χωρίς να επιβεβαιώνεται επίσημα εάν έχουμε ή όχι συλλήψεις και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας των έξι με τον έξω κόσμο».

Ο κ. Παπαδάκης έκανε λόγο για «βάναυση κατάλυση του βαθύτερου πυρήνα των δημοκρατικών και δικονομικών δικαιωμάτων» συμπληρώνοντας πως «είναι αξιολύπητο αν και οι εισαγγελείς συνεργούν σε αυτό». Σύμφωνα με τον συνήγορο, εν όψει των κινητοποιήσεων για τα δύο χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, επιχειρείται μέσω «επιτυχιών» να αποτραπούν οι κινητοποιήσεις «και να δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό κλίμα τρομοκράτησης».

Τέλος, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι, σύμφωνα με όσα του είπε η οικογένεια του εντολέα του, από πέρσι τον Οκτώβριο που εκδόθηκε το ένταλμα σε βάρος του, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πήγε για πρώτη φορά χθες, στο πατρικό του για να κάνει έρευνα.

Ανακοινώσεις ΝΔ-ΛΑΟΣ.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στη μάχη της Πολιτείας εναντίον της τρομοκρατίας είναι ένα θετικό βήμα για την πάταξη του φαινομένου, που στοίχισε πολλές ανθρώπινες ζωές και αμαύρωσε τη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει με υπευθυνότητα την προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπως από την πρώτη στιγμή έπραξε, σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις», σχολίασε o υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Δένδιας.

«Η ευκόλως από πολλούς “πολυκατηγορούμενη” ΕΛ.ΑΣ είχε μια εξαιρετικά αξιέπαινη επιτυχία. Συγχαρητήρια στα στελέχη και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση μιας βαριά εξοπλισμένης τρομοκρατικής οργάνωσης», σημείωσε το γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.