Ποινικές διώξεις για την υπόθεση της προμήθειας των 142 τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ το 2002 ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα πρωτοδικών την Τρίτη, 2 Μαΐου. Η έρευνα της υπόθεσης της ΜΑΝ είχε ξεκινήσει ύστερα από έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης.

Ads

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών, Γ. Βούλγαρης, που διερεύνησε την υπόθεση, άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για ενεργητική και παθητική δωροδοκία από κοινού και κατά μόνας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος, άμεση συνέργεια και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

Στοιχεία στον εισαγγελέα απεστάλησαν και από την εισαγγελία του Μονάχου τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, σε πληρωμές σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα για τις οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί εταιρείες –«γραμματοκιβώτια», στην Κύπρο και αλλού.

Ο κύκλος των υπόπτων περιλάμβανε εννέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες με off-shore εταιρείες με έδρα την Κύπρο, αλλά και υψηλόβαθμους επιχειρησιακούς παράγοντες του υπουργείου Μεταφορών.

Ads

H επίμαχη σύμβαση είχε υπογραφεί επί θητείας Χρ. Βερελή στο υπουργείο Μεταφορών. Όταν η υπόθεση της ΜΑΝ ήλθε στο φως από τη γερμανική δικαιοσύνη, ο κ.Βερελής παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα για λόγους ευθιξίας. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης δεν προέκυψε ευθύνη υπουργού.

Στην «ασυνήθιστη», όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει, ενέργεια να υποβάλει αίτημα παράστασης πολιτικής αγωγής μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, προέβη ο πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής.

«Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια η ελληνική δικαιοσύνη απέδειξε το αυτονόητο. Δεν είχα καμία σχέση με την υπόθεση ΜΑΝ», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Βερελής και προσθέτει: «Οι χρηματισμοί αφορούσαν μια ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων και επιχειρηματιών που έδρασε εν αγνοία της διακομματικής επιτροπής, στην οποία ούτε καν πήρα ποτέ μέρος. Σήμερα, έρχεται και από την ελληνική δικαιοσύνη η δικαίωσή μου. Πλήρωσα επί δύο χρόνια για τις πράξεις μιας συνοικιακής μαφίας».

«Ελπίζω ότι αισθάνονται δυσάρεστα όσοι διακίνησαν σενάρια ενοχής και επικείμενης τότε διαγραφής μου», συμπληρώνει: «Η παραίτηση μου, πράξη όπως αποδείχθηκε ασυνήθιστη και ίσως δυσάρεστη στην Ελληνική πολιτική σκηνή- παρουσιάστηκε κατά πρωτοφανή και ανήθικο τρόπο από κύκλους που επιζητούσαν πολιτικό “αίμα” και όφελος. Η ευθιξία υπήρξε γι’ αυτούς άγνωστη άρα και ύποπτη έννοια. Ελπίζω να έχουν τη γενναιότητα να ζητήσουν συγνώμη εμπράκτως».

«Μόλις η υπόθεση ανατεθεί σε ανακριτή τακτικού τμήματος θα κάνω αίτημα παράστασης πολιτικής αγωγής», καταλήγει ο πρώην υπουργός, σημειώνοντας: «Δικαιούμαι να κάνω και αυτή την “ασυνήθιστη” ενέργεια, αφού η εμπλοκή του ονόματός μου υπήρξε δομικό και οργανικό στοιχείο εγκληματικής μεθόδευσης και σχεδιασμού».