Ποινική δίωξη για βαρύτατες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας άσκησε η Εισαγγελία Πειραιά σε βάρος των υπευθύνων της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», που σκόρπισε πετρελαιοειδή σε όλο τον Σαρωνικό.

Ads

Οι διώξεις, σε πρώτη φάση, στρέφονται κατά των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου (καπετάνιος, ιδιοκτήτης κλπ), όπως προβλέπεται από το νόμο. Η υπόθεση έχει περάσει στα χέρια του ανακριτή, ο οποίος θα ερευνήσει την ύπαρξη ή μη ευθυνών και άλλων προσώπων. Η έρευνα ενδεχομένως να επεκταθεί και προς άλλες κατευθύνσεις. 

Νωρίτερα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, παρενέβη και ζήτησε να της αποσταλεί από το Λιμενικό η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Το «μαύρο κουτί» της περιβαλλοντικής καταστροφής στο Σαρωνικό

Ads

Κομμάτι πίσσας και στη Σαρωνίδα

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η επιχείρηση για τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής από την ρύπανση στο Σαρωνικό, που εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής από το Πέραμα έως τη Γλυφάδα. Το απόγευμα, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πετρος Φιλίππου, εμφανίστηκαν κομμάτια πίσσας και στη Σαρωνίδα, αλλά και στις ακτές των περιοχών Καβούρι, Μαύρο Λιθάρι και Παλαιά Φωκέα. Ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πετρελαιοκηλίδα, αλλά για κομμάτια πίσσας που επιπλέουν, τα οποία ο δήμος προσπαθεί να μαζέψει για να καθαρίσει η παραλία.

Εξάλλου ο ίδιος με έγγραφό του στους τέσσερις δήμους του νότιου παραλιακού μετώπου (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής) ενημερώνει ότι αποτράπηκε η εξάπλωση της ρύπανσης. Το πλωτό φράγμα που τοποθετήθηκε από το Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, συνέβαλε στην σταθεροποίηση της πετρελαιοκηλίδας επιτρέποντας έτσι στα απορρυπαντικά πλοία του Λιμενικού με τη συνδρομή των σκαφών της εταιρείας «North Aegean Slops» και τη πολιτική προστασίας του Δήμου, να επιτελέσουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα το έργο τους.

Τέσσερις εντολές Τσίπρα

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές για την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων. Ζήτησε επίσης την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε επίσης εντολή για την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας καθώς και για την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κολύμβηση

Στο μεταξύ με επείγουσα τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης του έτους 2017 για τους χώρους όπου απαγορεύεται η κολύμβηση, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαγορεύει την κολύμβηση στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τροποποιημένη υπουργική απόφαση, «απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

  1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.
  2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».
  3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.
  4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
  5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
  6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας».

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη σήμανσης των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε, αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Ακόμη, το υπουργείο Υγείας ζητά από τις λιμενικές Αρχές την επιτήρηση αυτών των σημείων, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.