Τελεσίδικη κατέστη η πειθαρχική ποινή παύσης 6 μηνών που είχε επιβληθεί στον Πέτρο Μαντούβαλου από την Ολομέλεια των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Ads

Σύμφωνα με την ποινή που οριστικοποιήθηκε ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατά παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων, του Κώδικα Δεοντολογίας, κ.λπ., έθιξε το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος, χρησιμοποιώντας την δικηγορική του ιδιότητα για ιδιοτελείς σκοπούς κατά το χειρισμό υπόθεσης πελάτισσάς του.

Συγκεκριμένα η πελάτισσα του δικηγόρου τον είχε επισκεφτεί τον Σεπτέμβριο του 2010, μετά το θάνατο του συζύγου της, για κληρονομική υπόθεσή. Ο Πέτρος Μαντούβαλος τη διαβεβαίωσε ότι μπορεί να εξασφαλίσει θετική εξέλιξη στην υπόθεσή της που έως τότε είχε αρνητική έκβαση. 

Επικαλέστηκε τις διασυνδέσεις του για πετύχει μέσα σε είκοσι ημέρες το επιθυμητό αποτέλεσμα και ζήτησε αμοιβή 60.000 ευρώ. Μάλιστα πίεζε την γυναίκα για να πάρει τα χρήματα. Εκείνη πούλησε ένα ακίνητο για 60.000 ευρώ και του έδωσε 55.000 ευρώ. 

Ads

αιρνε αναβολές στο δικαστήριο για να πετύχει την σύνθεση του δικαστήριου που ήθελε. Τελικά στις αρχές του 2013 η γυναίκα ζήτησε πίσω τα χρήματά της και προσέφυγε στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.

Απ’ την πλευρά του ο Πέτρος Μαντούβαλος επέστρεψε διαδοχικά μόνο το ποσό των 32.000 ευρώ από τα 55.000 ευρώ που είχε εισπράξει. Μάλιστα, από τις 32.000 ευρώ, οι 12.000 ευρώ επιστράφηκαν πριν την εκδίκασης της σε βάρος του πειθαρχικής αγωγής που είχε καταθέσει η γυναίκα στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.

Ο δικηγόρος ενώπιον του Πειθαρχικού συμβουλίου παραδέχτηκε ότι είχε λάβει το ποσό των 55.000 ευρώ αλλά δήλωσε οικονομική αδυναμία για την επιστροφή όλων των χρημάτων.

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων έκρινε ότι οι ενέργειες του Πέτρου Μαντούβαλου θίγουν το κύρος του δικηγορικού λειτουργήματος λόγω της χρησιμοποίηση της ιδιότητας του για ιδιοτελείς σκοπούς κατά παράβαση διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 140) και του Κώδικα Δεοντολογίας (άρθρα 5 και 10).

Έτσι απέρριψε την έφεση του κ. Μαντούβαλου κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης και επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης του των 6 μηνών από το δικηγορικό λειτούργημα.