Τη νέα φορολογική κλίμακα με ελαφρύνσεις για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα, σύνδεση των αποδείξεων με το ύψος του εισοδήματός, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, με παράλληλη κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στο πακέτο αλλαγών στη φορολογία που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Διχασμένες είναι αντιδράσεις στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εισοδηματική πολιτική:

Ads

Οι παραγωγικοί φορείς

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις επισημαίνοντας ότι ο συνδυασμός της ασφυκτικής εισοδηματικής πολιτικής στο δημόσιο, κάτι που θα επιφέρει μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και άρα δραστική μείωση της κατανάλωσης, με την έλλειψη του αναπτυξιακού χαρακτήρα των νέων φορολογικών μέτρων θα δημιουργήσει περαιτέρω σοβαρά προβλήματα στην ήδη πληγείσα από την κρίση αγορά. «Αποσπασματικά υπάρχουν θετικά σημεία, αλλά τα αρνητικά σαφώς υπερτερούν. Αναμένουμε βέβαια την ανάλυση όλων αυτών των μέτρων, όπως θα συμπεριληφθούν στο σχετικό νομοσχέδιο», σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Θεόδωρος Βάρδας, μίλησε για μέτρα με θετικά και αρνητικά στοιχεία. «Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί πρακτικά στο τεράστιο πρόβλημα που περνάει η χώρα και στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Βέβαια, όλα τα μέτρα κρίνονται από το αποτέλεσμα που έχουν στην πρακτική τους εφαρμογή» δήλωσε ο κ. Βάρδας, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα, που αναγγέλθηκαν είναι αναγκαία και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως η ανατροπή της φορολόγησης των μερισμάτων, η οποία στην ουσία αυξάνει το φόρο των επιχειρήσεων στην προσπάθεια να επιβάλει φορολογική δικαιοσύνη σε σχέση με το φόρο επί μισθών, που είναι 40%. «Το σωστό θα ήταν να μειωθεί και ο φόρος των μισθωτών στο 25%», είπε ο κ. Βάρδας.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠ και διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ Γιάννης Αληγιζάκης, σημείωσε ότι με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανάγκη για μέτρα άμεσης απόδοσης, είναι κατανοητοί οι λόγοι που επιβάλουν μέτρα όπως αυτό της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ο Αληγιζάκης εξέφρασε ωστόσο και τις επιφυλάξεις του: «Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα αποτελεί για τους πολίτες μια επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση η οποία πιθανόν να προκαλέσει μείωση κατανάλωσης» και πρόσθεσε ότι ο αυξημένος ΕΦΚ σίγουρα θα αυξήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης εταιρειών και πρατηρίων και συνεπώς θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση σε όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη δυσκολίες χρηματοδότησης.

Ads

Ντόμινο αντιδράσεων και επιπτώσεων στην αγορά, όπως λουκέτα σε καταστήματα, νέκρωση εμπορικών κέντρων από τα λουκέτα, έξαρση παραεμπορίου και των κατασχέσεων ακινήτων καθώς και πτώχευση οικοδομικών εταιρειών βλέπει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης εξαιτίας των επικείμενων αλλαγών στην φορολογία και εμπορική αξία των ακινήτων όπως ανέφερε σε κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία και κοινωνία.

Ο κλάδος των ακινήτων

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Δημήτρης Καψιμάλης, ανέφερε στο Capital.gr ότι «η επιβολή φόρων στην ακίνητη περιουσία αναμένεται ότι θα αναστείλει την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε ακίνητα τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες. Πρόκειται για αντιαναπτυξιακά μέτρα».

Ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, από την πλευρά του σημείωσε ότι «με οδύνη διαπιστώνουμε ότι η επιβολή για τέταρτη φορά του ΦΜΑΠ όπως ανακοινώθηκε χθες, κατεδαφίζει κάθε ελπίδα ανάκαμψης της οικοδομής και κατ΄ επέκταση της οικονομίας μας, ενώ ελπίζαμε πως η οικονομική πολιτική θα δίνει όραμα και προοπτικές σε όλους». Ο κ. Παραδιάς έκανε κάνει λόγο για δημευτικούς αυτή τη φορά συντελεστές και προσχηματικό αφορολόγητο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό την μικρομεσαία ακίνητη περιουσία.

Το ενδεχόμενο προσφυγών, ώστε να ανατρέψουν την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας εξετάζουν 10 φορείς που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα, οι οποίοι με ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ζητούν να οριστεί άμεσα ημερομηνία συνεδρίασης των ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί για τη φορολογική μεταρρύθμιση πριν την ανακοίνωση των σχετικών μέτρων από την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική διαβούλευση εν όψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, οι φορείς που συμμετείχαν είναι οι: Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιά, Σύλλογος Αμ. Υποθηκοφυλάκων, Ομοσπονδία Κατασκευαστών, Πανελλήνια Eνωση Φοροτεχνών και Ομοσπονδία Μεσιτών. O πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι δέκα φορείς, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική διαβούλευση για τη φορολογική μεταρρύθμιση και έκανε λόγο για εμπαιγμό εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι μεταξύ των μέτρων που μπορούν να ληφθούν είναι η προώθηση της κοινωνικής κατοικίας, επιπλέον επιδοτήσεις για πρώτη κατοικία, προώθηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας με επιδοτήσεις σε συνδυασμό με φοροαπαλλαγές.

Οι τράπεζες

Θετική είναι η ανταπόκριση των τραπεζιτών στα μέτρα φορολογικής και εισοδηματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι οποίοι αναμένουν να σημειωθεί ανάκαμψη των αγορών. Υπογραμμίζουν ωστόσο, σύμφωνα με το capital.gr, ότι όλα θα κριθούν από την υλοποίηση των μέτρων και τις αντιστάσεις της κυβέρνησης στις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν, αρχής γενομένης από τη σημερινή απεργία στο Δημόσιο.

«Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ακουστούν θετικά από τις αγορές, με αποτέλεσμα να μειωθούν και τα spreads δανεισμού του Δημοσίου. Ωστόσο, ένα μέρος της ευφορίας των αγορών έχει να κάνει και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από την Ε.Ε.», ανέφεραν κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας.

«Σήμερα θα είναι μέρα ενθουσιασμού για τις αγορές και αναμένεται να κλείσουν αρκετές θέσεις short. Τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν μια σημαντική προσπάθεια, πιάνουν τη φοροδιαφυγή και γενικά ο κορμός του φορολογικού είναι ολοκληρωμένος. Το θέμα είναι βεβαίως η υλοποίηση τους. Επιπλέον, κρίσιμη είναι η Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, οπότε πραγματοποιείται η έκτακτη σύνοδος κορυφής από την οποία η Ελλάδα προσδοκά συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και αποτροπής των κερδοσκόπων», επισήμανε ανώτατο στέλεχος της Eurobank EFG στο capital.gr.

Οι επενδυτές

Θετικό βήμα χαρακτήρισαν κορυφαία στελέχη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών τα κίνητρα που θα δώσει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να επαναπατριστούν ελληνικά κεφάλαια. Ωστόσο, όπως επισήμαναν «δεν είναι εύκολη υπόθεση και το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας απέναντι στο δημόσιο αλλά και απουσία μιας ξεκάθαρης και συνεπούς στρατηγικής ως προς το θέμα αυτό, κάνει το ‘στοίχημα’ ακόμα πιο δύσκολο».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν και να αποκρούσουν τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος τους. Με κοινό αποφασιστικό μέτωπο να απαιτήσουν τη δραστική φορολόγηση με συντελεστή 45% όλων των μεγάλων επιχειρήσεων, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τη διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου στα 40.000 ευρώ για την οικογένεια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση εξαπέλυσε ένα τσουνάμι εισοδηματικής, φορολογικής και ασφαλιστικής λεηλασίας των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων», υποστήριξε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Και πρόσθεσε: «Το κοινωνικό ηφαίστειο έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Είναι η ώρα των μεγάλων ενωτικών ταξικών και κοινωνικών αγώνων για μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή με σοσιαλιστικό ορίζοντα».

Στη ΝΔ, από την άλλη, φαίνεται ότι μπλέχτηκαν οι γραμμές και εκδόθηκαν αρχικά δύο ανακοινώσεις από τους αρμόδιους αναπληρωτές τομεάρχες οικονομίας οι οποίες όμως κινούνται σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα. Στην πρώτη ανακοίνωση ο Χρήστος Σταικούρας επιτίθεται στην κυβέρνηση ενώ στην άλλη ο έτερος αναπληρωτής τομεάρχης κ. Θεόδωρος Καράογλου κινείται συναινετικά. Τελικά με δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «στέγνωμα» της αγοράς.

Αναλυτικά, στην πρώτη ανακοίνωση ο κ. Σταικούρας, αφού καταλογίζει αναδίπλωση και παλινωδίες στην κυβέρνηση σε σχέση με τα όσα έλεγε, απορρίπτει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις οδηγούν σε σημαντική μείωση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνουν καμία ειδική μέριμνα για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις. Επιπλέον αναφέρει ότι «το άθροισμα των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τη φορολόγηση των καυσίμων και την εισοδηματική πολιτική δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, που θα στεγνώσει την αγορά και θα οδηγήσει σε μεγάλη αφαίμαξη εισοδήματος, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Αυτή η αδικία θα γιγαντωθεί και θα οδηγήσει σε αδιέξοδα, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αυτό που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζει ως “αναπτυξιακές ανάσες” για την τόνωση της οικονομίας».

Από την άλλη, σε πνεύμα συναίνεσης προς την κυβέρνηση κινείται η ανακοίνωση του έτερου τομεάρχη Οικονομίας κ. Καράογλου ο οποίος αναφέρει βέβαια ότι «η Κυβέρνηση αναίρεσε προεκλογικές υποσχέσεις και ανέτρεψε βασικές προγραμματικές της δεσμεύσεις» προσθέτει όμως ότι «παρ’ όλα αυτά, ορισμένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, μας βρίσκουν σύμφωνους. Άλλωστε κάποια απ’ αυτά (π.χ. αυτοέλεγχος επιχειρήσεων) είχαν, ήδη, θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ενώ κάποια άλλα, ήδη, είχαν εξαγγελθεί ( π.χ. τεκμαρτό κόστος διαβίωσης).

Αφού κάνει την απαραίτητη κριτική στα μέτρα για την επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων καταλήγει ότι «παρά ταύτα, η Νέα Δημοκρατία, συναισθανόμενη την κρισιμότητα των εξελίξεων που αφορούν την ελληνική οικονομία, θα περιμένει την εξειδίκευση κατά τομείς των κυβερνητικών προτάσεων, για να τοποθετηθεί αναλυτικά, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών».

Τελικά ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα στεγνώσουν την αγορά και θα πλήξουν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Για αυτό η ΝΔ ζητά συγκεκριμένα μέτρα και εφαρμογή ρυθμίσεων για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων».