Παρότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε χθες, επισκεπτόμενος εκτάκτως τη Θεσσαλονίκη, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ενός lockdown, τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ είναι άκρως ανησυχητικά για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Ads

Οι περιοχές που η επιδημιολογική εικόνα τους βρίσκεται στο κόκκινο και κινδυνεύουν με το lockdown είναι η Δράμα, η Καστοριά και η Ξάνθη, όπου έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες 7 μέρες. Μόνο χθες, στην Καστοριά εντοπίστηκαν 26 κρούσματα, στη Δράμα 59 και στην Ξάνθη 51.

Παράλληλα, ανησυχητικά είναι και τα δεδομένα των εμβολιασμών στις εν λόγω περιοχές καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι στη Δράμα είναι στο 44,2%, στην Ξάνθη στο 48,33% και στην Καστοριά στο 55,39%.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι ειδικοί.

Συγκεκριμένα, ο γιατρός – ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, δεν έκρυψε την ανησυχία του τονίζοντας ότι στις εκεί περιοχές (Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη) πρέπει να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα. «Η Δ δεν χαρίζει κάστανα και δεν σταματιέται παρά μόνο με την διακοπή των ανθρώπινων επαφών. Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου», ανέφερε και υπογράμμισε: «Να παρθούν σοβαρά μέτρα τώρα. Ακόμα και lockdown στα μέρη που κινδυνεύουν τώρα. Να γίνει τώρα στη βόρεια Ελλάδα. Δεν μάθαμε από πέρυσι το παράδειγμα; Πρέπει να κλείσει τώρα».

Ads

Ο κ. Παυλάκης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει επίσπευση των εμβολιασμών που, όπως είπε, έχουν μείνει αρκετά πίσω ενώ εκτίμησε πως μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και πως πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα ώστε οι εμβολιασμένοι να μπορέσουν  να εκμεταλλευτούν τα προνόμια τους. «Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε αποτύχει», είπε.

Όσον αφορά τα σχολεία και την ύπαρξη κρουσμάτων ο κ. Παυλάκης διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δ’: «Από πέρσι λέγαμε ότι ο ιός μεταδιδόταν στα σχολεία. Όχι όμως όπως η μετάλλαξη Δ. Ο ιός είναι μπροστά».

Τη δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία περιέγραψε για μια ακόμα φορά και ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«Καλές οι συζητήσεις περί μάσκας, περί υποχρεωτικότητας και λοιπά. Αλλά ο ιός δεν ρωτάει, δεν διαπραγματεύεται. Χθες, περάσαμε μια τραγική μέρα. Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής. 22 κλίνες εντατικής γεμάτες. Δώσαμε μάχη να σώσουμε δύο ασθενείς, ανεμβολίαστοι και αυτοί. Είμαστε στην αρχή. Σας είπα πριν από ένα μήνα και δέχτηκα και σφοδρή κριτική από την κυβέρνηση, ότι είδα τον εφιάλτη. Τώρα τον βιώνουμε. Δυστυχώς δεν συμμορφώνονται οι συμπολίτες μας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα» ανέφερε στο Mega ο κ. Καπραβέλος.

Υπογράμμισε δε πως «αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, θα βιώσουμε τραγωδία μέχρι τα Χριστούγεννα». Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Το σενάριο του Οκτωβρίου βλέπουμε να ξεκινάει πολύ νωρίς. Αν δεν εφαρμόσουμε τα υγειονομικά μέτρα με πιστότητα, αν η πολιτεία δε δείξει αποφασιστικότητα, η τραγωδία που θα βιώσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ μεγάλη. Είναι αυτή η μετάλλαξη, η υπερμεταδοτική. Πρέπει οι νεκροφόρες να κάνουν παρέλαση στα νοσοκομεία για να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ο κορονοϊός; Το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει πέσει πολύ χαμηλά. Κάνω έκκληση οι πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες που σώζουν ζωές, να εμβολιαστούν. Έχουμε ακόμα περιθώρια».