Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την επιβολή νέων μέτρων, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μετά την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η εφαρμογή τους νωρίτερα.

Ads

Με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, τη συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ και την υψηλή θνησιμότητα, που έχει φέρει τη χώρα στις χειρότερες θέσεις διεθνώς, οι ειδικοί θα εξετάσουν ποια νέα θα προωθήσουν με επίκεντρο κυρίως τη διασκέδαση, καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο ενός lockdown έχει αποκλειστεί λόγω έλλειψης χρημάτων.

Σύμφωνα με το «καλύτερο» σενάριο, τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 12, ενώ σύμφωνα με το «χειρότερο», θα ανασταλεί εντελώς η λειτουργία τους για κάποιες ημέρες. Το βασικό σενάριο προβλέπει και την απαγόρευση όρθιων στα μπαρ, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί και το ποσοστό πληρότητας στους εσωτερικούς χώρους. Τέλος, σχετικά με τα καταστήματα διασκέδασης, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο της απαγόρευσης μουσικής.

Από την άλλη, κλειδωμένη θεωρείται η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στα γήπεδα εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% ή η καθολική απαγόρευση φιλάθλων.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προαναγγέλλοντας την επιβολή νέων μέτρων είπε πως θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών. Βασικός σχεδιασμός είναι τα όποια μέτρα να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, αλλά αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα, τόνισε επίσης σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας.

Ads

Όπως είπε, βασικό κριτήριο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο συνάντησης, ανέφερε πως «ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων θα καθοριστεί από ειδικούς. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αναμένουμε δικές τους υποδείξεις έτσι ώστε για να φρενάρουμε – όσο είναι εφικτό την εξάπλωση της Όμικρον και να μπορέσει να πάρει το ΕΣΥ κάποιες ανάσες».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «είμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταδιακής μείωσης της πίεσης στις ΜΕΘ». Η εξέλιξη αυτή όπως είπε, «μας δίνει μικρά περιθώρια χρόνου να ετοιμάσουμε τις άμυνές μας απέναντι στη μετάλλαξη». Τόνισε τέλος πως «τα εμβόλια και για την Όμικρον είναι απαραίτητα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου, τόνισε πως δεν έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο και πως δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα.

Τέλος για τα σχολεία, από την κυβέρνηση επισημαίνουν πως θα ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι να γίνει πιο αυστηρό το πρωτόκολλο λειτουργίας για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα. Σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η αναστολή σχολικών εκδρομών.