Μια εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από επτά μήνες, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, από άτομα που δεν είχαν προηγούμενη σχέση με τον χώρο, κατάφερε να κερδίσει δύο κρατικές αναθέσεις (από ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) για την προμήθεια συνολικά 6 εκατομμυρίων κιτ ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού.

Ads

Σύμφωνα με το insidestory.gr και το ρεπορτάζ της Ελίζας Τριανταφύλλου πρόκειται για την «SWISS MED ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΚΕ», η οποία αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την προμήθεια 3 εκατ. rapid test σε διαγωνισμό του ΕΟΔΥ που έχει κολλήσει λόγω προσφυγών και την Τρίτη 6 Απριλίου υπέγραψε με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) την προμήθεια ισόποσων τεμαχίων self test. Αθροιστικά και οι δύο αναθέσεις ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η προμήθεια του ΕΟΔΥ έχει κοστολογηθεί στα 10.140.000 ευρώ, ήτοι 3,38 ευρώ ανά κιτ και η ανάθεση της ΓΓΠΠ ανέρχεται στα 10.080.000 ευρώ (3,36 ευρώ ανά κιτ).

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η εταιρεία ξεκίνησε με κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ και πέρα από τρεις μικρές συμβάσεις που έχει υπογράψει από την αρχή του έτους με δύο νοσοκομεία της περιφέρειας για την προμήθεια χειρουργικών γαντιών και μέσων ατομικής προστασίας, που αθροιστικά δεν ξεπερνούν τα €29.000, δεν φαίνεται να έχει εμπειρία σε μεγάλους διαγωνισμούς. Ωστόσο, η Swiss Med προσέφερε τη μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες, με ασφυκτική προθεσμία παράδοσης το αργότερο επτά ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης, ξεπερνώντας ακόμη και γνωστές εταιρείες του χώρου όπως η ROCHE DIAGNOSTICS, η οποία προσέφερε 1,9 εκατ. τεμάχια.

Αισθηση προκαλεί και το προφίλ των τριών εταίρων της SWISS MED, που αποκαλύπτει το inside story, καθώς σε αντίθεση με τις αναφορές στην ιστοσελίδα της περί «πολυετούς πείρας στον κλάδο της υγείας», πρόκειται για την Ελένη Ιωάννα Καλλία (15%), που διατηρεί φαρμακείο στο Χολαργό, και το υπόλοιπο 85% της SWISS MED μοιράζεται σε δύο αδέρφια, τον Δημήτρη Πιπερίδη και την Ελένη Πιπερίδου (45% και 40% αντίστοιχα). Τα δύο αδέλφια είναι εκ των ιδιοκτητών της Gialos Power Team, εταιρείας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που έχει υπό την ομπρέλα της σειρά πολυτελών εστιατορίων και καφέ «Νice n Easy Group» σε Αθήνα και Μύκονο. 

Ads

Άτυπο, αλλά ενεργό ρόλο στην εταιρεία, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Inside Story φαίνεται να έχει και ο πατέρας Παύλος Πιπερίδης, ο οποίος έχει ιδρύσει δύο εταιρείες περιορισμένης ευθύνης: την PIPER (2003) και τη ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ (2004), που επίσης σχετίζονται με καταστήματα εστίασης, και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, φυσικό πρόσωπο με το ίδιο ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο εμφανίζεται στις λίστες μεγαλοοφειλετών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με χρέη άνω των 500.000 ευρώ, ενώ το νομικό πρόσωπο «ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ» φέρεται να οφείλει στο Δημόσιο περισσότερα από 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, στην έδρα και των δυο εταρειών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 2, Αθήνα) δεν εντοπίζεται κανένα ίχνος τους στο κτίριο, ενώ, όπως σημειώνει το ρεποτάζ, το ίδιο κτίριο έχει χρησιμοποιηθεί ως έδρα αρκετών εταιρειών συμφερόντων του Φίλιππου Βρυώνη