Η πρωτοφανής σε αγριότητα επίθεση εναντίον της Βουλής από ακροδεξιά τάγματα εφόδου δείχνει να διενεργήθηκε βάσει απολύτως οργανωμένου σχεδίου, όπως προκύπτει άλλωστε και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.

Ads

Μάλιστα το σχέδιο εφόδου στο κοινοβούλιο φέρεται να ανέλαβαν να «διεκπεραιώσουν» ομάδες, οι οποίες σύμφωνα με όλα τα στοιχεία ήταν απόλυτα εξοπλισμένες για πραγματικό «πόλεμο» με την αστυνομία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πληροφορίες αναφέρουν πως για το συγκεκριμένο σκοπό είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο μέλη ακροδεξιών ομάδων από τη Σερβία με μεγάλη «επιχειρησιακή εμπειρία». Οι «μεταγραφές» όμως ακροδεξιών δεν είναι το μόνο ανησυχητικό στοιχείο, το οποίο προέκυψε από τα επεισόδια της Κυριακής.

Το προφίλ της HDR: Το ομοιόμορφο ντύσιμο, τα εκρηκτικά και το «κόλλημα» με τα Εξάρχεια

Ads

Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει κι από το ρεπορτάζ του omniatv, στα εν λόγω γεγονότα φαίνεται πως έκανε «πρεμιέρα» μια νέα εξτρεμιστική, ακροδεξιά ομάδα, η οποία όπως προκύπτει από  τα στοιχεία, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εν λόγω ομάδα αυτοπροσδιορίζεται ως «Hellenic Resistance Department» και διατηρεί σελίδα «κοινότητας» στο Facebook, στην οποία και δημοσίευσε φωτογραφίες από την παρουσία μελών της στην πλατεία Συντάγματος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του δημοσιεύματος, η συγκεκριμένη σελίδα «εξαφανίστηκε» από τα social media.

image

image

image

Ντοκουμέντα όμως της δράσης του εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς τράβηξαν την προσοχή κι αρκετών φωτορεπόρτερ.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν τα μέλη της εν λόγω ομάδας εμφανίστηκαν από νωρίς στην Πλατεία Συντάγματος με τα διακριτικά HRD στα μπουφάν τους, μαύρα κράνη, μαύρα στρατιωτικά παντελόνια, σακίδια αλλά και ίδιου τύπου μεταξύ τους αντιασφυξιογόνες μάσκες. Μαρτυρίες που έχουμε στη διάθεσή μας τοποθετούν χρονικά την αποχώρηση της ομάδας από τον χώρο των επεισοδίων, μέσω του σταθμού μετρό Μοναστηράκι, αργά το απόγευμα.

image

image

Στις εικόνες που δημοσιεύτηκαν διακρίνεται ξεκάθαρα το ομοιόμορφο της αμφίεσής τους, καθώς και η εξόφθαλμη κατοχή εμπρηστικών μηχανισμών με εύφλεκτη ύλη και εκρηκτικά.

Από μια σύντομη αναζήτηση στη σελίδα τους στο Facebook προέκυψε μια «εμμονή» με τα Εξάρχεια.

image

image

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η παράθεση φωτογραφιών, οι οποίες απεικονίζουν εργαστήριο με αντιδραστήρια, δοχεία και εργαστηριακό εξοπλισμό, ο οποίος παραπέμπει σε κατασκευή εκρηκτικών ουσιών.

image

Τα πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής και η σύνδεση με την Combat 18 

Ερωτήματα προκύπτουν επιπλέον σχετικά με τη συγκρότηση της εν λόγω ομάδας αλλά και με τις επαφές της με άλλες ακροδεξιές ομάδες. Ως προς το πρώτο σκέλος, αρκετοί εκτιμούν πως στους κόλπους της HDR  υπάρχουν αρκετά πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερευνάται κατά πόσο έχουν ενταχθεί και στελέχη της Combat 18 Hellas, μέλη της οποίας συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο από την αντιτρομοκρατική.

image

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη οργάνωση έκανε την εμφάνισή της το 2013 μαζί με την οργάνωση «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ). Τα μέλη της ήταν θιασώτες του «Περίανδρου» (κατά κόσμον Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος) που καταδικάστηκε για την δολοφονική επίθεση σε βάρος του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή και είναι μέχρι και σήμερα ιδεολογικός καθοδηγητής των ναζιστικών ομάδων.

image

Η οργάνωση έχει αναλάβει τις επιθέσεις στα στέκια αναρχικών συλλογικοτήτων «Στρούγκα» και «Δίστομο» σε Νέα Φιλαδέλφεια κι Άγιο Παντελεήμονα όπου μάλιστα είχαν προχωρήσει σε σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο. Το ίδιο είχε συμβεί για την επίθεση στο Αντιφασιστικό Στέκι Pasamontana στον Κορυδαλλό.

Επίσης είχαν προχωρήσει και σε άλλες επιθέσεις εναντίον στεκιών αντιεξουσιαστών στα Πετράλωνα, στο Περιστέρι κλπ, όπως και σε κατοικίες στα δυτικά προάστια. Μεταξύ των επιθέσεών τους ήταν και η βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα, πριν από περίπου τρία χρόνια.

Πρόκειτο δε για «θυγατρική» της βρετανικής χιτλερικής οργάνωσης Combat 18, η οποία ιδρύθηκε το 1992, κι έχει φροντίσει τις προηγούμενες δεκαετίες να δημιουργήσει παρακλάδια σε αρκετές χώρες της Ευρώπης με σύνθημα «υπονόμευσε, τρομοκράτησε, κατάστρεψε».

image

Το ενδεχόμενο δε να αποτελεί η HDR τη νέα «θυγατρική» της Combat 18 προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς είναι πολύ πιθανό σε μια τέτοια περίπτωση να επιχειρήσει να «μεταλαμπαδεύσει τεχνογνωσία» για αιματηρές επιθέσεις.