Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Μαβίλη, συνέχισε προς το Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε στο υπουργείο Υγείας.

Ads

Παράλληλα υπήρξε στάση εργασίας των υγειονομικών 08.00-15.00 στην Αττική και 24ωρη πανελλαδική απεργία στην περιφέρεια, με ασφαλιστικά, μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι νοσοκομείων και στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε πολλές πόλεις συγκεντρώθηκαν στις πύλες των νοσοκομείων.

image

Ads

Αιτήματά τους είναι η ανάκληση των αναστολών εργασίας των υγειονομικών, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, η ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, η αύξηση και η επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος, οι αυξήσεις μισθών, το υγειονομικό επίδομα σε όλους τους υγειονομικούς και το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.

image

image

image

image

«Κάθε ημέρα θρηνούμε περί τους 100 νεκρούς. Η πανδημία θερίζει, αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις αντιμετώπισής της, όπως οι εμβολιασμοί, η εμπειρία στην αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου, μακρύς χρόνος για την οργάνωση του συστήματος με την κατάλληλη στελέχωση και επαρκή εξοπλισμό. Η κυβέρνηση θεώρησε το καλοκαίρι ότι “ξεμπερδέψαμε” με τον κορωνοϊό και, αντί να ενισχύσει το Σύστημα Πρωτοβάθμιας και Νοσοκομειακής Περίθαλψης, το απογύμνωσε» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως συμπληρώνει, «ο μέσος μισθός των υγειονομικών είναι περίπου τα 900 ευρώ καθαρά. Έχουν προ πολλού περικοπεί τα δώρα των εορτών και το επίδομα αδείας. Αντί να αυξηθούν οι μισθοί, αντί να θεσμοθετηθεί υγειονομικό επίδομα σε μόνιμη βάση και όχι σε έκτακτη μορφή, χορηγείται ως έκτακτο βοήθημα 400- 600 ευρώ καθαρά τα οποία βαπτίζονται 900 ευρώ».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «παραπέμπεται στις καλένδες η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα», «πέρασαν 27 μήνες και η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει προκηρύξει ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού».