Με «λουκέτο» κινδυνεύουν οι παιδοχειρουργικές κλινικές στην Κρήτη, εξαιτίας των ελλείψεων παιδοχειρουργών, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ads

Σε μια τέτοια περίπτωση, εκατοντάδες παιδιά από την Κρήτη και άλλα νησιά θα είναι αναγκασμένα να μεταβαίνουν στην Αθήνα για να χειρουργηθούν.

Όπως επισημαίνει πιο συγκεκριμένα η ΠΟΕΔΗΝ, η Κρήτη διαθέτει δύο παιδοχειρουργικές κλινικές που εξυπηρετούν και όλα τα νησιά: η μία στο νοσοκομείο των Χανίων και η άλλη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Και οι δύο κινδυνεύουν να κλείσουν, λόγω έλλειψης παιδοχειρουργών.

Έτσι, τα παιδιά ηλικίας έως 15 ετών θα είναι υποχρεωμένα, ακόμα και για επεμβάσεις ρουτίνας, όπως μία σκωληκοειδίτιδα, να μεταβαίνουν στην Αθήνα, ενώ μεγάλη είναι η επικινδυνότητα για παιδιά με σοβαρό πρόβλημα υγείας, που χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης και δεν ενδείκνυται η διακομιδή τους.

Ads

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, η παιδοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων έχει «ξεμείνει» με δύο παιδοχειρουργούς, έναν επικουρικό και μία παιδοχειρουργό, αποσπασμένη από το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην παιδοχειρουργική κλινική στο ΠΑΓΝΗ: Ένας γιατρός συνταξιοδοτήθηκε, ένας παραιτείται σε ένα χρόνο και ο τρίτος έγινε μέλος ΔΕΠ και μετακινείται στο «Αττικό».

«Ζητήθηκε από την αποσπασμένη παιδοχειρουργό του νοσοκομείου Χανίων να κάνει εφημερίες στο ΠΑΓΝΗ και δήλωσε παραίτηση. Η συνάδελφος έχει 4 παιδιά και προβλήματα υγείας. Δεν είναι καθόλου εύκολη η μετακίνησή της από τα Χανιά στο Ηράκλειο. Με τέτοια διαχείριση “της μιζέριας” οι δύο κλινικές τώρα θα βάλουν λουκέτο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Και προσθέτει: «Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να στελεχώσει άμεσα και τις δύο παιδοχειρουργικές κλινικές. Θα κινδυνέψουν παιδιά. Θα ταλαιπωρούνται με διακομιδές γονείς και παιδιά χωρίς λόγο. Για να ανακόψεις το κύμα φυγής γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών, για να ενισχυθεί με προσωπικό το σύστημα, χρειάζεται συνολική κυβερνητική παρέμβαση. Αυξήσεις μισθών, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, κίνητρα».