Δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία, έλλειψη μηχανημάτων ή ανεπάρκεια οξυγόνου είναι τα χαρακτηριστικά της δραματικής κατάστασης στα νοσοκομεία, όπως τονίζει και ο Μιχάλης Γιαννάκος πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ads

«Δεν έχουμε πια μόνο επιλογή ασθενών για ΜΕΘ. Έχουμε επιλογή ασθενών για χορήγηση υψηλής ροής οξυγόνου με μηχάνημα High Flow λόγω έλλειψης μηχανημάτων ή ανεπάρκειας οξυγόνου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Ηλικιωμένοι ασθενείς δεν διασωληνώνονται καν αφού δεν υπάρχει προοπτική εξεύρεσης κλινών ΜΕΘ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αρνητικό πανελλήνιο ρεκόρ διασκορπισμένων σε κλινικές διασωληνωμένων ασθενών καταγράφει το ΑΧΕΠΑ με 11», ενώ επισημαίνει πως στο Κιλκίς «διασωληνώνουν τον τέταρτο ασθενή». «Υπάρχει», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος, «μία 58χρονη συνταξιούχος συνάδελφος, ανεμβολίαστη, που είναι διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ από την Παρασκευή».

Ads

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο επίσης για δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ στα περισσότερα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Αττικής. «Στην Αττική», υπογραμμίζει, «εμφανίζονται 15 κλίνες κενές στο ΚΑΤ που όμως δόθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα».

Γεμάτες είναι και οι κλίνες ΜΕΘ στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στην Ήπειρο άρχισε να υπάρχει πρόβλημα, καθώς κι εκεί είναι γεμάτες.

Μάλιστα, καταλήγει: «Κατά το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας αυτή τη στιγμή λειτουργούν 606 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού και καλυμμένες είναι οι 540. Κενές 66. Δεν αναφέρονται πουθενά διασωληνωμένοι εκτός.»