«Στην Ελλάδα ο ξαφνικός θάνατος της δημοσίας ραδιοτηλεόρασης έρχεται να επιβεβαιώσει τον αργό θάνατο της δημοκρατίας και αυτό δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», τόνισε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του αντιπροέδρου Όλι Ρεν. Η Κομισιόν δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ήταν η απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου.

Ads

Στην παρέμβασή της η κ. Ποδηματά τόνισε ότι «οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται σοκαρισμένοι από το γεγονός ότι ξαφνικά, με μία απλή υπουργική απόφαση χωρίς, καμία συζήτηση στην Βουλή βρίσκονται από εχθές το βράδυ χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση».
 
Κατά την παρέμβασή της η κ. Ποδηματά επισήμανε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης «αυτό αποδίδεται στις πιέσεις της τρόικα για να υπάρξει εδώ και τώρα αποτέλεσμα στο αίτημα για 2000 απολύσεις από το δημόσιο μέχρι το τέλος του μήνα» ενώ παρατήρησε ότι γι’ αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι μέχρι σήμερα «δεν μπόρεσε η Κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο ουσιαστικής αναδιάρθρωσης και για να αποφύγει εμπλοκές με τη χρηματοδότηση και τις δόσεις έκλεισε εν μία νυχτί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».
 
Απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε σειρά ερωτημάτων:

  • Συμφωνεί η Επιτροπή ως μέλος της Τρόικα με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα;
  • Μπορεί κατά την Επιτροπή η Δημοκρατία να εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης;
  • Γίνονται περικοπές στη Δημοκρατία;

Παράλληλα ζήτησε από την Επιτροπή να πάρει θέσει γιατί όπως τόνισε «στην Ελλάδα ο ξαφνικός θάνατος της δημοσίας ραδιοτηλεόρασης έρχεται να επιβεβαιώσει τον αργό θάνατο της δημοκρατίας και αυτό δεν είναι Ελληνικό, είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα».
 
Όλι Ρεν: Δεν ζητήσαμε το κλείσιμο της ΕΡΤ
 
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν λαμβάνοντας το λόγο απάντησε στα σχετικά ερωτήματα επισημαίνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε γνώση της απόφασης της κυβέρνησης της Ελλάδας να κλείσει την ΕΡΤ, τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, όμως το κλείσιμο είναι μια ανεξάρτητη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Η Επιτροπή δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ωστόσο, η Επιτροπή με κανένα τρόπο δεν αμφισβητεί τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να χειριστεί τα του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα».
 
Πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή κατανοεί ότι από ελληνικής πλευράς καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία και κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό της ΕΡΤ, ενώ θεωρούμε ότι οι ανακοινωμένες απολύσεις θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του νόμου και των διατάξεων που προβλέπονται».
 
Ειδικότερα για το ρόλο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ο κ. Ρεν επισήμανε ότι «η Επιτροπή στηρίζει το ρόλο που παίζουν οι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ως ένα αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας. Η Συνθήκη του Άμστερνταμ καθιστά σαφές ότι οι στρατηγικές αποφάσεις για τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών και άρα η Επιτροπή δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε ένα κράτος τι θα κάνει με τους κρατικούς φορείς. Η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται και εκτιμούν τον πλουραλισμό και την ποιότητα των μέσων ενημέρωσης» και κατέληξε λέγοντας ότι η Επιτροπή «χαιρετίζει την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να ορίσει έναν διαμεσολαβητή ο οποίος θα ασχοληθεί ακριβώς με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα και την εξυγίανση των οικονομικών του φορέα αυτού».