Ποδηλατοδρομία γύρω από το κέντρο της Αθήνας, με αφετηρία την πλατεία Συντάγματος, πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης περίπου 800 ποδηλάτες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης.

Ads

Η πρωτοβουλία ανήκε στη Συλλογικότητα Ποδηλάτες – Ποδηλάτισσες, η οποία είναι υπεύθυνη και για σειρά άλλων δράσεων, όπως το Critical Mass, που αποτελεί μια μεγάλη γιορτή που λαμβάνει χώρα κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα, με σκοπό να δηλωθεί η παρουσία των ποδηλατών στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Όπως δήλωσε στο tvxs.gr ο ποδηλάτης Δημήτρης Κομματάς, «θέλαμε να δώσουμε το παρόν στους δρόμους και να πούμε στον κόσμο ότι πόλη χωρίς ποδήλατο είναι πόλη χωρίς μέλλον. Επίσης, η έλλειψη ποδηλατόδρομων στην Αθήνα δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην βγούμε στους δρόμους με τα ποδήλατά μας. Απαιτούμε να μας υπολογίζουν ως ένα μέσο μεταφοράς, βιώσιμο και οικολογικό».

Στο μεταξύ, η ΤΡΑΜ Α.Ε. ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη πιλοτικού προγράμματος δωρεάν διάθεσης ποδηλάτων, με τίτλο «Τραμ – ποδήλατο: Διαδρομές παράλληλες». Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «το τραμ, το πρώτο μέσο μαζικής μεταφοράς που από την ημέρα που λειτούργησε επιτρέπει τη μεταφορά ποδηλάτων στα οχήματα, χωρίς περιορισμούς ημέρας και ώρας, συμπορεύεται από σήμερα, ξανά, με τους ποδηλάτες και καλεί επιβάτες κάθε ηλικίας να παραλάβουν ποδήλατα και κράνη για δωρεάν διαδρομές».

Ads

Από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 16:00 έως τις 19:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως 15:00 μέχρι τις 31Οκτωβρίου, το πεντάλ ξεκινά στην κεντρική είσοδο της Μαρίνας Φλοίσβου, απέναντι από τη στάση τραμ «ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ». Για τη δίωρη διάθεση των ποδηλάτων αρκεί μόνο η επίδειξη του ημερήσιου ακυρωμένου ενιαίου εισιτηρίου ΜΜΜ και η κατάθεση αστυνομικής ταυτότητας ή διπλώματος οδήγησης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα «τραμ – ποδήλατο, παράλληλες διαδρομές» εντάσσεται στις ενέργειες που πραγματοποιούν φορείς και οργανισμοί για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης. Σκοπός της δράσης είναι να προτείνει και να προωθήσει εναλλακτικές μορφές μετακίνησης των πολιτών.

«Σήμερα, Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, με το κέντρο της Αθήνας κλειστό και την μετακίνηση με αυτοκίνητο δύσκολη, καλούμε όλους να προτιμήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» προέτρεψε τους πολίτες η αντιπρόεδρος της ΤΡΑΜ Α.Ε. κα Δέσποινα Πολίτου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος στο σημείο παραλαβής των ποδηλάτων. «Όλοι οι φορείς αστικών συγκοινωνιών μαζί με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσουμε τις αστικές συγκοινωνίες και την αστική κινητικότητα» πρόσθεσε.

«Το ποδήλατο και η πεζή μετακίνηση είναι τα κυρίαρχα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας και των αστικών συγκοινωνιών, στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε τα επόμενα χρόνια, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του Αθηναίου πολίτη» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Δημήτρης Δημητρίου.

Από την πλευρά της, Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Ε.Μ.Π, ο συγκοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος δήλωσε: «Σε ολόκληρη την Ευρώπη το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα είναι ο συνδυασμός μέσων σταθερής τροχιάς και ποδηλάτου. Αυτός προσφέρει κάτι που το αυτοκίνητο στην πόλη δεν το προσφέρει. Ταχύτητα και αξιοπιστία. Θεωρούμε ότι το ποδήλατο είναι το πιο γρήγορο μέσο μεταφοράς στην πόλη και αν είχε προβληθεί πραγματικά θα το χρησιμοποιούσαν όλοι». «Θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να γίνει βιτρίνα, ώστε σε όλους τους σταθμούς του ΤΡΑΜ, του Μετρό και όλων των μέσων σταθερής τροχιάς να υπάρχουν σημεία διάθεσης ποδηλάτων» σημείωσε.