«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νίκη του στις εκλογές αποτελούν μια υπόσχεση για την πλειοψηφία των λαών του κόσμου», τόνισε ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, προαναγγέλλοντας κοινό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη λιτότητα της Μέρκελ.

Ads

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, λίγο πριν μεταβεί στην Ομόνοια για την κεντρική προεκλογική του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το Sein Fein στην Ιρλανδία όπως και το Podemos στην Ισπανία είναι μια υπόσχεση για τους λαούς της Ευρώπης. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, να αλλάξουμε την Ευρωζώνη κι όχι να φύγουμε από αυτή.

Το Podemos θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις δυνάμεις, υπογράμμισε ο ηγέτης του ισπανικού κινήματος και πρόσθεσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, αποτελούν τις εκφάνσεις της αποτυχίας της πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ και πως μετά από τις εκλογές της Κυριακής οι Έλληνες θα έχουν Έλληνα πρωθυπουργό και όχι κάποιον απεσταλμένο της Μέρκελ.

Από την άλλη υπογράμμισε ότι δεν φτάνει να βρεθούμε στα σαλόνια της εξουσίας για να αλλάξουμε τα πράγματα αλλά και ολόκληρη η κοινωνία θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι σημαντικό να αγωνιστούμε μαζί για τα κοινωνικά δικαιώματα.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Gerry Adams με τον Αλέξη Τσίπρα

Ads

Ο επικεφαλής του Sinn Fein της Ιρλανδίας τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για να του ευχηθεί καλή επιτυχία στις εκλογές. Όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, ο Gerry Adams εξέφρασε τη λύπη του, διότι δεν μπόρεσε να δώσει το παρών στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην Αθήνα, αν και το ήθελε πολύ και υπογράμμισε ότι το Sinn Fein δίνει κι αυτό τη δική του μάχη στην Ιρλανδία, με πολλούς κοινούς στόχους με το ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, ο Ιρλανδός πολιτικός επισήμανε ότι παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι από τη Δευτέρα θα είναι τόσο το κόμμα του όσο ο ίδιος δίπλα στην Ελλάδα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Javier Couso Permuy: «Είναι η ευκαιρία να πουν «Όχι» στη λιτότητα των τραπεζών»

Μήνυμα για τις ελληνικές εκλογές έστειλε και ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Javier Couso Permuy.

«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στους συντρόφους και συντρόφισσες του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές που είναι τόσο σημαντικές για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Για ποιο λόγο; Επειδή είναι η ευκαιρία να πουν «Όχι» στη λιτότητα των τραπεζών, των μεγάλων εταιρειών, που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση στο Νότο. Φτάνει πια», αναφέρει στο μήνυμα του.

Οκτώ βουλευτές της Αυστρίας στέλνουν μήνυμα στην Ελλάδα

Οκτώ βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος Αυστρίας και των Πράσινων Αυστρίας έκαναν επίσης δήλωση στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ελλάδα αποφασίζει την επόμενη Κυριακή. Οκτώ βουλευτές της Αυστρίας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και μιλούν για τη Δημοκρατία και κατά της λιτότητας. Με αυτό το βίντεο στέλνουν ένα μήνυμα στην Ελλάδα: “Να έχετε θάρρος! Η ελπίδα έρχεται!”», αναφέρουν οι Johannes Jarolim, Katharina Kucharovits, Nurten Yilmaz, Brunno Rossmann, Die Grünen, Daniela Holzinger, Berivan Aslan και Μatthias Köchl.

Μαρί-Κριστίν Βερζιά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον δρόμο για όλους μας»

«Στην αρχή του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον δρόμο για όλους μας. Αφήστε ήσυχο τον ελληνικό λαό να αποφασίσει» δήλωσε η Ευρωβουλευτής του Αριστερού Μετώπου Γαλλίας Μαρί-Κριστίν Βερζιά.

«Νομίζω ότι είναι ζήτημα θεμελιώδες. Η ΕΕ αποσιωπά ότι πρόκειται για ένα ζήτημα Δημοκρατίας – και όταν πρόκειται για τις ίδιες τις αξίες της Δημοκρατίας ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οφείλουμε να εφαρμόσουμε τις Αρχές της Δημοκρατίας και να αφήσουμε τους Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν. Έχοντας πλήρη ελευθερία και χωρίς να τους τροφοδοτούν κάποιοι με φόβο, με φαντάσματα και λόγια εκτός πραγματικότητας.

Αυτά μου θυμίζουν τις συζητήσεις που ακούγαμε το 1981 στη Γαλλία πριν σχηματίσει κυβέρνηση η Αριστερά – πριν συνδράμει σε αυτή το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όταν προσπαθούσαν να μας τρομάξουν λέγοντας ότι θα δούμε ρωσικά τανκς στους δρόμους του Παρισιού. Διασπείρουν τα ίδια φαντάσματα κάθε φορά που η Αριστερά φτάνει στην εξουσία. Ως εδώ όμως. Ας είμαστε ρεαλιστές, ας ακούσουμε τι έχει πραγματικά να πει ο ΣΥΡΙΖΑ και ας αφήσουμε τους Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν τι πολιτική θέλουν για τη χώρα τους», αναφέρει στη δήλωση της.

Διεθνές παρόν στην ομιλία της Ομόνοιας

Αντιπροσωπείες κομμάτων, συνδικάτων, οργανώσεων και κινημάτων από όλο τον κόσμο θα παραστούν στην ομιλία.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων το παρόν στην Αθήνα θα δόσει αντιπροσωπεία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με επικεφαλής τον Πρόεδρο Pierre Laurent και τις Αντιπροέδρους Maite Mola και Marisa Matias. Αντιπροσωπείες του Podemos με επικεφαλής τον Pablo Iglesias, της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας με επικεφαλής τον συντονιστή Cayo Lara και τον επικεφαλής τους στις εκλογές Alberto Garzon, των Πράσινων της Καταλονίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Joan Herrera, των Πράσινων της Γαλλίας με επικεφαλής τον εκπρόσωπο τύπου Julien Bayou, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος με επικεφαλής την Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Lydia Samarbakhsh, από το Κόμμα της Αριστεράς με επικεφαλής την Raquel Garrido, θα βρίσκονται επίσης στη συγκέντρωση

Από τη Γαλλία θα βρίσκεται επίσης αντιπροσωπεία μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Gerard Filoche.
Πολυπληθής αντιπροσωπεία έρχεται από την Ιταλία και ανάμεσά τους βρίσκονται οι Paolo Ferrero από τη Rifondazione Comunista, Nicki Vendola από τη SEL, Μassimo Torrelli από την Altra Europa con Tsipras, Luciana Castellina πρώην ευρωβουλευτίνα, Pascualina Napoletano, πρώην πρόεδρος των ευρωπαίων σοσιαλιστών και τον Maurizio Landini, γενικό γραμματέα του συνδικάτου FIOM.

Από τη Γερμανία ο συμπρόεδρος του Die Linke, Bernd Riexinger, από τη Σουηδία ο πρόεδρος της Σουηδικής Αριστεράς Jonas Sjosdet, από τη Φιλανδία ο πρόεδρος της Αριστερής Συμμαχίας Paavo Archinmaki.

Στην Ομόνοια θα βρεθούν επίσης αντιπροσωπείες βουλευτών και εκπρόσωποι οργανώσεων και κομμάτων από τη Δανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σκωτία όπως και από την Τουρκία με επικεφαλής τον συμπρόεδρο του ODP, Alper Tas.

Τέλος, βρίσκεται στην Αθήνα αντιπροσωπεία από την Αυστραλία και από τη Λατινική Αμερική. Εκτός από τους πρέσβεις πολλών χωρών που θα συμμετάσχουν στην ομιλία της Πέμπτης, έχουν έλθει αποστολές από τη Βραζιλία με επικεφαλής τον Jualiano Medeiros, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του PSOL και από την Αργεντινή με επικεφαλής τον γερουσιαστή Juan Manuel Irrazabal και τον Alejandro Bodart, γενικό γραμματέα του MST.

Φωτογραφία: Στο Κόκκινο