Χωρίς μονάδα μεταγγίσεων μένει το νοσοκομείο του Πύργου, σύμφωνα με το σχέδιο των συγχωνεύσεων του υπουργείου Υγείας. Απογοήτευση και ανησυχία εκφράζουν οι γιατροί σε πολλά ιδρύματα της χώρας: Ιόνιο, Θράκη, Β. Αιγαίο, Μαγνησία, Ηλεία. Στη Θράκη, μάλιστα, οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι αποφασισμένοι να μη συναινέσουν στις συγχωνεύσεις.

Ads

Έως την Κυριακή 17 Ιουλίου ο υπουργός Υγείας θα συμπεριλάβει τις τελικές παρατηρήσεις των αρμοδίων σ’ ό,τι αφορά τις συνενώσεις των νοσοκομείων της χώρας, για να ξεκινήσει στις 22 του μηνός την υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων και όχι τη σύνταξη σχετικού νόμου, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Από τα 131 νοσοκομεία σ’ όλη την επικράτεια θα πάμε στα 83 και από τις 2.000 κλινικές στις 1.670, δήλωσε εκ νέου ο υπουργός, επιμένοντας την ίδια στιγμή πως «δεν χρειαζόμαστε την κατάργηση δομών, χρειαζόμαστε συνενώσεις δυνάμεων, και αυτό είναι το πολιτικό πρόσταγμα».

Ηλεία

Ο γενικότερος σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων προβλέπει το κλείσιμο της μονάδας μεταγγίσεων αίματος στο νοσοκομείο Πύργου, την κατάργηση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Αμαλιάδας, ενώ οι γιατροί του Κ.Υ. Κρεστένων μεταφέρονται στον Πύργο.

Ads

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Ηλείας καταγγέλλουν ότι η υλοποίηση της μελέτης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ατόμων που χρειάζονται μετάγγιση αίματος τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Ταυτόχρονα αναγκάζει αυτούς τους ανθρώπους σε μια απίστευτη ταλαιπωρία μαζί με τα επιπλέον χρήματα που θα πρέπει να δαπανούν για τη μετάβασή τους στην Πάτρα, αναφέρει η «Ελευθεροτυπία».

Στο νοσοκομείο Πύργου η ουσιαστική αλλαγή είναι το κλείσιμο της μονάδας μεταγγίσεων αίματος. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παραμένει, αλλά με δύο κλίνες λιγότερες και από 6 που ήταν μέχρι τώρα πάει στις 4.

Στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας η αλλαγή αφορά την κατάργηση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Συνολικά στο νοσοκομείο Αμαλιάδας θα λειτουργούν 80, από 83 που υπήρχαν, κλίνες με 51 γιατρούς.

Η αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου Κρεστένων σε Κέντρο Υγείας φέρνει την κατάργηση 39 κλινών, από τις 43 που υπήρχαν, και τη μεταφορά 16 γιατρών στον Πύργο.

Ιόνια Νησιά

Το σωματείο εργαζομένων στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας, συγκάλεσε εχθές σύσκεψη προκειμένου να ιεραρχηθούν τα προβλήματα του νοσοκομείου, αλλά και του ΕΣΥ στο νησί.

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προοπτική της συγχώνευσης των νοσοκομείων της περιφέρειας ενώ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας A. Λοβέρδο με θέμα συζήτησης όλα τα ζητήματα στον τομέα υγείας που απασχολούν τα Ιόνια Νησιά.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου πραγματοποίησε εχθές Έκτακτη Γενική Συνέλευση. «Θεωρεί καταστροφική για το νοσοκομείο και τη Ζάκυνθο την προτεινόμενη από το υπουργείο συρρίκνωση των κλινών σε 70 από 120, που είναι μέχρι σήμερα».

Β. Αιγαίο

Συγχωνεύεται διοικητικά το νοσοκομείο της Λήμνου με αυτό της Μυτιλήνης και της Ικαρίας με αυτό της Σάμου, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Επιπλέον, προβλέπεται μείωση κλινών για όλα τα νοσοκομεία των νησιών.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Λήμνου, καταγγέλλουν ως απαράδεκτο, καταστροφικό και τερατώδες το σχέδιο συνένωσης, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, όπως και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ικαρίας. Την αντίδρασή της κατέθεσε και η Ν.Ε. Λήμνου του ΠΑΣΟΚ.

Θράκη

«Δεν αποδεχόμαστε καμία απόφαση που θα προκύπτει από διάτρητη πρόταση Λοβέρδου, δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε ούτε κεραία από τις ρυθμίσεις που θα προκύψουν από την τυχόν εφαρμογή του σχεδίου, ενώ θα αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση που θα προωθεί τη διαφθορά και τη σπατάλη», δηλώνουν οι γιατροί της Θράκης, με χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Θράκης.

Μαγνησία

Για τη Μαγνησία, το σχέδιο προβλέπει μείωση κλινών και γιατρών και δύο καθαρές συγχωνεύσεις υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ σύγχυση επικρατεί με την τύχη της Β’ Παθολογικής και την Καρδιολογική κλινική. Επίσης, απουσιάζουν προβλέψεις για τμήματα που θα έπρεπε να αναπτυχθούν, όπως ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των περιστατικών καρκινοπαθών.