Σοβαρή κατάθλιψη παρουσιάζουν οι νεοσύλλεκτοι, με ποσοστό που αγγίζει τον γενικό αντρικό πληθυσμό. Σύμφωνα με έρευνα στις Ενοπλες Δυνάμεις, το 3,87% των ερωτηθέντων παρουσίαζαν συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης, το 14,02% δεν ένιωθαν ότι είχαν «καλή ζωή», το 16,05% παρουσίαζαν τουλάχιστον μέτρια συναισθηματική διαταραχή.

Ads

Υψηλά ποσοστά μέτριας έως σοβαρής καταθλιπτικής διαταραχής σε νεοσύλλεκτους ηλικίας 18-28 ετών, έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τη Β΄ Παθολογική Κλινική και το ΤΕΠ του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων σε 542 νεοσύλλεκτους.

Από έρευνα διαπιστώνεται ότι οι νεοσύλλεκτοι, στη διάρκεια της βασικής τους εκπαίδευσης είναι άτομα υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονική συμπεριφορά, ενώ η αυτοκτονική συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα συχνή σε νεοσύλλεκτους που είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Τα αποτελέσματα των ερευνών πρόκειται να ανακοινωθούν στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι οι νεοσύλλεκτοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, παρουσιάζουν σε υψηλό ποσοστό προειδοποιητικά σημεία, τα οποία φαίνεται ότι διαφεύγουν της προσοχής και της αναγνώρισης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ads

«Η ταυτοποίηση προειδοποιητικών σημείων που υποδηλώνουν την κλιμάκωση της απελπισίας και της αυτοκτονικής πρόθεσης σε συνδυασμό με χρήση τοξικών ουσιών, αποτελούν αξιόπιστους δείκτες κινδύνου και χρήσιμα στοιχεία για την πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς», αναφέρεται μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα της έρευνας.

Ναρκωτικά

Το θέμα των ναρκωτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις έθιξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κηρύσσοντας χθες το βράδυ, την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι ένα από τα θέματα που συνδέουν τη στρατιωτική ιατρική και τα στρατιωτικά νοσοκομεία με την κοινωνία, και υπογράμμισε τη συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Υγείας, ώστε τα στρατιωτικά νοσοκομεία να προσφέρουν στην κοινωνία, με τον εξοπλισμό και τα τμήματά τους.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε όμως ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία παρουσιάζουν την ίδια παθογένεια που παρουσιάζουν και τα δημόσια, με προβλήματα ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, των προμηθειών, του διπλογραφικού συστήματος και του κόστους. «Θέλουμε τα στρατιωτικά νοσοκομεία να λειτουργούν υποδειγματικά και να αποδίδουν κοινωνικό και επιχειρησιακό αποτέλεσμα», κατέληξε ο Ε. Βενιζέλος. Δήλωσε, τέλος, τη στήριξη και κάλυψή του στο σύνολο του στελεχικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο, όπως είπε, τιμά ο ελληνικός λαός.

Παχυσαρκία

“Η παχυσαρκία είναι υπαρκτή και στις ένοπλες δυνάμεις. Ως ενδοκρινολόγος, συναντώ συχνά νεοσύλλεκτους και στρατεύσιμους, οι οποίοι είναι υπέρβαροι. Αυτοί εμφανίζουν και τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά των υπέρβαρων στο μόνιμο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, καθώς κάθε χρόνο υποβάλλονται σε σχετικούς ανθρωπομετρικούς ελέγχους”, επισήμανε ο ενδοκρινολόγος, αντισυνταγματάρχης, Σιδέρης Δελαρούδης. Μείζον κοινωνικό και εθνικό πρόβλημα χαρακτήρισε την παχυσαρκία ο συνταγματάρχης Υγειονομικού, ρευματολόγος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 23ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων Χαράλαμπος Μπερμπερίδης.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Το Βήμα