Πλήθος αντιδράσεων, πολιτικών κι όχι μόνο έχουν ήδη προκύψει μετά την εμπλοκή που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και της τρόικας, τις πρώτες πρωινές ώρες. Μέχρι στιγμής στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται καθησυχαστικά ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης εκφράζουν ιδιαίτερες ανησυχίες, κάνοντας λόγο και για χρεοκοπία εν όψει.

Ads

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδης για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αργά το βράδυ της Πέμπτης. Στο πρώτο κυβερνητικό σχόλιο για την εμπλοκή που σημειώθηκε, ο Κ.Σκανδαλίδης απέδωσε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις μεγάλες πιέσεις και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ο κ. Σκανδαλίδης παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν «αφήσαμε να φανεί ότι η τρόικα κυβερνά, αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να πατήσει πόδι». Κατέληξε, δε, σημειώνοντας ότι δεν ανησυχεί για την 6η δόση του δανείου και πως «η κυβέρνηση θα κρατήσει σταθερά το τιμόνι».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης υποστήριξε ότι «οι αλλαγές καθυστερούν αλλά δε θεωρώ ότι οι εκλογές είναι λύση».

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, κληθείς να σχολιάσει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Μιλώντας στο Mega, o Γ.Μιχελάκης τόνισε ότι η χώρα βουλιάζει στην ύφεση κι αυτό οφείλεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης και στη λανθασμένη συνταγή της τρόικας.

Ads

«Η συνταγή είναι κακή, αλλά η κυβέρνηση την αποδέχθηκε και η πολιτική που ακολουθεί είναι λανθασμένη» υπογράμμισε. «Δείτε και την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής» παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι «όχι μόνο δεν διορθώνει το λάθος της η κυβέρνηση, αλλά εμμένει, επιρρίπτοντας ευθύνες στην επιτροπή της Βουλής». Επανέλαβε, δε, ότι η ΝΔ ζητά εκλογές διότι το κόστος από αυτές είναι μικρότερο από το να παραμείνει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία.

«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έρχεται να μας πει τώρα αυτό που λέει δύο χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς, ότι δηλαδή δε βγαίνει αυτό το μίγμα πολιτικής. Εκλογές τώρα για να αρθούν τα αδιέξοδα» υποστήριξε και ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος.

«Η συνταγή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου απέτυχαν παταγωδώς. Η διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης μεγαλώνει τα αδιέξοδα. Ωστόσο εκτιμώ ότι η 6η δόση δεν κινδυνεύει» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», χαρακτήρισε δεινή και αδιέξοδη την οικονομική κατασταση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και επισήμανε ότι οι εκλογές είναι η μόνη διέξοδος από την πολιτική και κοινωνική πίεση».

«Με τη φορολογία η χώρα βυθίζεται πιο βαθιά στην ύφεση, το ρευστό τελειώνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και εάν τελικά δε δοθεί η 6η δόση, τότε πάμε για στάση πληρωμών… Η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει άμεσα μία ΔΕΚΟ, για παράδειγμα τον ΟΣΕ, να απολύσει άχρηστους υπαλλήλους, και να επιδείξει σοβαρότητα στο ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών χωρίς να περιμένει το 2013» υποστήριξε σχολιάζοντας τις εξελίξεις η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.