Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα από 3,7% τον Δεκέμβριο και στο 2,8% για την ευρωζώνη από 2,9% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωση η Eurostat.

Ads

Ωστόσο διαπιστώνεται ότι στον κλάδο των τροφίμων, οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα, με τον δείκτη τροφίμων για τη Ελλάδα να διαμορφώνεται στο 7,1%, από 7,6% που ήταν τον Δεκέμβριο.

Οριακά, αλλά προς τα κάτω, κινήθηκε ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων του αλκοόλ και των τροφίμων και τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ ως ένδειξη της απόδοσης της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα πάντοτε με τα πρώτα στοιχεία του Ιανουαρίου από τη Eurostat, ο δείκτης αυτός διαμορφώθηκε στο 3,3% έναντι 3,4% τον Δεκέμβριο του 2023.

Από τις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό τον Ιανουάριο, ξεχωρίζουν η Φινλανδία με 0,7% και η Ιταλία με 0,9%. Αντίθετα, τον υψηλότερο πληθωρισμό παρουσιάζουν η Εσθονία με 5 %, η Κροατία με 4,8% η Αυστρία με 4,3% και η Σλοβακία επίσης με 4,3%.

Ads