Σημαντικές εξελίξεις, που ενδεχομένως οδηγήσουν σε ανακατάταξεις το ρευστό πολιτικό σκηνικό, αναμένεται να καταγραφούν μετά τη χθεσινή υπερψήφιση μεν, με απώλειες δε, του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Εκτός από τη διαγραφή Κατσέλη που καταψήφισε το επίμαχο άρθρο 37, καταγράφηκαν και φωνές που ζητούν την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών μετά το κρίσιμο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής του Σαββατοκύριακου. Με άλλα λόγια, το ζήτημα που ανακύπτει πλέον είναι, τα εάν τα όσα συνέβησαν χθες, εντός κι εκτός Κοινοβουλίου, σηματοδοτούν την αρχή του τέλους αυτής της κυβέρνησης Παπανδρέου, με τη σκυτάλη να περνά είτε σε ένα σχήμα έκτακτης ανάγκης προσωρινού χαρακτήρα, είτε σε ένα άλλο που θα προκύψει από κάλπες.
Ads
Tο κυβερνητικό στρατόπεδο είχε άλλη μια απώλεια καθώς μετά τη διαγραφή της Λούκας Κατσέλη, η οποία καταψήφισε το επίμαχο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου – που αφορά στις εργασιακές συμβάσεις – καιπλέον μετρά 153 βουλευτές.
Από την πλευρά της, η κ. Βάσω Παπανδρέου αν και δήλωσε πως μεταπείσθηκε από τον Πρωθυπουργό να υπερψηφίσει το επίμαχο άρθρο 37 δηλώνοντας ότι «δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη να μην δοθεί η δόση», τόνισε ότι χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες καθώς «η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Παπανδρέου, στο περιστύλιο της Βουλής ερωτήθηκε τι εννοεί όταν μιλάει για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, υποστήριξε ότι υπάρχουν δυο δρόμοι, εθνική συνεννόηση ή εκλογές.
Η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Τόνια Αντωνίου είχε ήδη ζητήσει «εθνική σύμπραξη και συστράτευση» με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών, επισημαίνοντας ότι «το πολιτικό σύστημα αρνείται να αναλάβει το ρόλο του». «Η Δημοκρατία έχει θεσμούς και επιλογές: το μέσον είναι είτε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είτε εκλογές» σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο βουλευτής Δ. Λιντζέρης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συστράτευσης, δηλώνοντας ότι «είναι μονόδρομος η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης». Υπέρ της ίδιας άποψης τάχθηκε και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ν. Σαλαγιάννης ο οποίος έκανε λόγω για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
«Αισθάνομαι ότι με ευθύνη όλων πρέπει να υπάρξει μία μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό» έχει σημειώσει από την πλευρά του, ο Μίμης Ανδρουλάκης ενώ ο κ. Δ. Κρεμαστινός είχε επισημάνει: «Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι οποιαδήποτε μονοκομματική κυβέρνηση με ή χωρίς εκλογές δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση». Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε δραστικές αποφάσεις: κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ή δημοψήφισμα, ή εκλογές. «Εφόσον τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπορούν να ακουλουθήσουν τη γραμμή της κυβέρνησης, χρειάζονται άλλες λύσεις, όπως εκλογές ή δημοψήφισμα, αλλιώς η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τέλος, μιλώντας επίσης στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, ο κ. Νάσος Αλευράς έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου και συγκεκριμένου σχεδιασμού για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ακόμη, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ζήτημα με την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και πρέπει να τεθούν σαφή χρονοδιαγράμματα και να μην επαφίονται τα πράγματα στην καλή θέληση των υπουργών».
Ηλ. Μόσιαλος: Προέχουν οι διαπραγματεύσεις
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, δήλωσε σήμερα ότι αυτό που προέχει είναι οι διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Μόσιαλος, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δει τα πολιτικά ζητήματα που τίθενται με βάση τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Σημείωσε παράλληλα ότι η πρόσκληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση για κοινή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες είναι ανοιχτή, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική παρουσία είναι έντονη στις διαπραγματεύσεις.
Λα.Ο.Σ.: Χαιρόμαστε που πολλαπλασιάζονται οι φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ
«Χαιρόμαστε που πολλαπλασιάζονται οι φωνές από σοβαρούς ανθρώπους μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κινούνται στον άξονα της δικής μας πρότασης για έξοδο από την κρίση, η οποία όμως προϋποθέτει άνοιγμα των διαδικασιών για παραίτηση του πρωθυπουργού», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.
Σωφροσύνη την ύστατη ώρα ζητεί η Ντόρα Μπακογιάννη
Την ελπίδα ότι «έστω και την ύστατη ώρα θα επικρατήσει σωφροσύνη και οι δύο αρχηγοί θα υποστηρίξουν, τουλάχιστον με τα ίδια επιχειρήματα, τη θέση της Ελλάδας» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ, εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Παράλληλα, ευχήθηκε «η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιληφθεί ότι δεν παίζεται μόνο το αύριο 11 εκατομμυρίων Ελλήνων, αλλά στο τραπέζι βρίσκεται το μέλλον ολόκληρης της ΕΕ».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας επανήλθε στην πρότασή της για σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, σημειώνοντας ότι το απαιτούν οι καιροί και ότι κατά τη γνώμη της το ζητά ο λαός αυτήν τη στιγμή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >