Στα 500 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου ποσό για χρέη φόρου και ΕΝΦΙΑ το οποίο θα δοσοποιηθεί μεςω πιστωτικών καρτών.

Ads

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το euro2day.gr, μόνο τον περασμένο Ιούλιο, περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι ρύθμισαν 170 εκατ. ευρώ φόρων εισοδήματος σε δόσεις, «με μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο».

Συνολικά φέτος, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ χρέωσης πιστωτικών καρτών προκειμένου να πληρωθεί φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έως το τέλος του έτους.  Η αύξηση της χρήσης πιστωτικών καρτών ως μέσου διευκόλυνσης των φορολογουμένων για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους είναι διαρκής τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το 2015 οι συνολικές οφειλές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ οι οποίες έσπασαν σε δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών ανέρχονταν σε 380 εκατ. ευρώ.

Ads

Πέρυσι το ποσό αυτό εκτιμάται πως αναρριχήθηκε στα 450 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο, χωρίς να υπολογίζονται οι χρεώσεις των καρτών για την εξόφληση τελών κυκλοφορίας.

Τον Δεκέμβριο επίσης οι τράπεζες κατακλύζονται από φορολογούμενους οι οποίοι επιμερίζουν ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το ποσοστό εκείνων που δεν κατέβαλαν φόρο πλησιάζει το 30%, με την Αρχή να ετοιμάζεται για την αποστολή ειδοποιήσεων, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά εισπραξιμότητας.

Οι συνέπειες για όσους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους, περιλαμβάνουν προσαυξήσεις (0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης), αναγκαστικά μέτρα και απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Πρόστιμα και προσαυξήσεις θα επιβληθούν και σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση ή προχωρήσουν σε τροποποίηση, με το εφάπαξ πρόστιμο να υπολογίζεται στα 100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, στα 250 ευρώ για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας, ενώ 500 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν όσοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία.