Σε εμβόλιμη πληρωμή αναδρομικών για πάνω από 130.000 συνταξιούχους πρόκειται να προχωρήσει ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, αν και τόσο ο τελικός αριθμός των δικαιούχων όσο και τα ποσά που θα λάβουν είναι κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες και τα όσα είχαν γραφτεί κατά καιρούς.

Ads

Ειδικότερα, σωρευτικά τις προϋποθέσεις καλύπτουν σωρευτικά μόνο 130.000 συνταξιούχοι από το 1,8 περίπου εκατομμύρια που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016. Αυτοί είναι που πρόκειται να πληρωθούν αναδρομικά στις 29 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει ωστόσο και ένα πλήθος 215.000 παλαιών συνταξιούχων όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία στο σύστημα. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς θα πληρούν τις τρεις προϋποθέσεις.

Πέρα από τον περιορισμένο αριθμό των τελικών δικαιούχων, τα αναδρομικά που θα λάβουν θα είναι επίσης χαμηλά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά, που θα λάβουν, υπολογίζονται κατά μέσο σε 200-250 ευρώ, ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις τους δεν θα ξεπεράσουν το 2-3%. Θα είναι κατά πολύ λιγότερα ακόμη και των αναδρομικών που έλαβαν οι νέοι συνταξιούχοι τον περασμένο Ιούνιο, όπου ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 1.000 ευρώ για τους συνταξιούχους του δημοσίου και 860 ευρώ του ιδιωτικού τομέα.

Ads