Δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης – ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών – βγαίνουν στην τηλεόραση και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο και συντάξεων. Όχι τώρα, λένε, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης.

Ads

Πηγές της ΝΔ επίσης, επιδίδονται σε καθημερινές διαρροές ως προς τον χρόνο και τα ποσοστά των περικοπών. Κατά το ένα, και πιο επιθετικό σενάριο, υπάρχουν εισηγήσεις για μειώσεις έως και… 60% στους μισθούς του Δημοσίου προκειμένου να εξευρεθούν δημοσιονομικοί πόροι για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση.

Κατά το δεύτερο, πιο… ήπιο σενάριο, οι περικοπές θα είναι, μεσοσταθμικά, της τάξης του 20%. Ο πιθανότερος χρόνος εφαρμογής του μέτρου – πάντοτε κατά τις διαρροές γαλάζιων παραγόντων – είναι ο Μάιος ή ο Ιούνιος, οι μειώσεις δεν θα είναι οριζόντιες αλλά κλιμακωτές με βάση το ύψος του μισθού ή της σύνταξης, και είναι πιθανό να εξαιρεθούν να μην αγγιχτούν οι συντάξεις από ένα επίπεδο και κάτω.

Στη σκιά όλων αυτών βγαίνει κι ένας ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο Γιώργος Κύρτσος, και δηλώνει ότι τα λεφτά για την στήριξη της οικονομίας και της αγοράς «φτάνουν μέχρι τον Μάιο, το πολύ μέχρι τον Ιούνιο», και από εκεί και πέρα δεν μπορούν να αποκλειστούν «βαριές παρεμβάσεις» από την κυβέρνηση – δηλαδή, μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Ads

Ακολουθεί ένα κύμα αρθρογραφίας φιλικών, έως στρατευμένων, προς το Μαξίμου μέσων ενημέρωσης που αποδίδουν τις δαρροές στον… ΣΥΡΙΖΑ, και σήμερα το πρωί βγαίνει – στο Open – ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για να δηλώσει ότι δεν ισχύει τίποτα απ’ όλα αυτά, ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ακόμη κι εάν η κρίση της πανδημίας κρατήσει περισσότερο, και πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για μείωση μισθών και συντάξεων. «Σε όλα τα μέτρα που παίρνουμε, δεν περιλαμβάνεται μείωση συντάξεων ή μισθών», είπε. «Τα δημοσιονομικά της χώρας δεν οδηγούν εκεί».

Οπότε δύο τινά συμβαίνουν: Είτε ο Χρήστος Σταϊκούρας με τον Γιάννη Βρούτση δεν μιλούν μεταξύ τους και ο Κύρτσος αποτελεί… Δούρειο Ιππο του ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ, είτε η κυβέρνηση παίζει απροκάλυπτο, αμοραλιστικό και επικοινωνιακό, παιχνίδι με την αγωνία εργαζομένων και συνταξιούχων. Εν μέσω lockdown, εν μέσω πρωτόγνωρης πανδημίας και μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής απειλής, και την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας έχει διαλυθεί και 1 εκατομμύριο 700 χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, η κυβέρνηση – στην καλύτερη περίπτωση – επιλέγει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού πολιτών που βρίσκονται υπό απόλυτο σοκ. Στην χειρότερη περίπτωση, απλώς «αγοράζει» κλίμα και στρώνει έδαφος για να περάσει την πιο ακραία οικονομική ατζέντα εν μέσω κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Κοινώς, για να μετατρέψει την κρίση του κορονοϊού σε «ευκαιρία του νεοφιλελευθερισμού».

Εδώ, έχει την δική του σημασία το σημερινό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από την Βουλή: «Στηρίζουμε», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,,» δε σημαίνει σιωπούμε. Δεν σιωπούμε όταν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες. Όταν μάλιστα ακούγονται ήδη φωνές -και δεν διαψεύδονται- για περικοπές στις συντάξεις, και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων».

Όπως την δική της σημασία έχει και η επισήμανση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «όσο έκακτες κι εάν είναι οι συνθήκες, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του καλό είναι να θυμούνται ότι δεν διαθέτουν λαϊκή εντολή για εφαρμογή δόγματος του σοκ». Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς στοιχείο που είχε ξεχάσει, το 2011, η κυβέρνηση  Παπανδρέου.