Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι για την υπόθεση του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία, είχε το βράδυ της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε από τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών «να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση με σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Σε συνέχεια του διαβήματος διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην πρεσβευτή της Αλβανίας στην Ελλάδα το βράδυ της Δευτέρας, η χώρα μέσω της Ελληνίδας πρέσβη Ελένης Σουράνη επέδωσε ρηματική διακοίνωση στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών με τα αιτήματα: Να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση για να διαπιστωθεί αν εξαντλήθηκαν τα όρια προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος, να προστατευτούν τα δικαιώματα της ομογένειας και να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

Η υπόθεση θα ερευνηθεί στην Αθήνα, όπου διαβιβάστηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, δικογραφία που σχηματίστηκε για τον θάνατο του Κατσίφα στην Αλβανία.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελία Ιωαννίνων πήγε η αδελφή του θύματος, όπου προσκόμισε την ταυτότητά του, από την οποία προκύπτει ότι ο 35χρονος είχε ελληνική υπηκοότητα. Έτσι, σύμφωνα με τον νόμο, η υπόθεση έρχεται στην Αθήνα λόγω αρμοδιότητας, καθώς αφορά κακούργημα που τελέστηκε στην αλλοδαπή σε βάρος Έλληνα υπηκόου.

Τι διαπίστωσε ο Έλληνας ιατροδικαστής

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τη μακροσκοπική εξέταση που πραγματοποίησε ο Έλληνας ιατροδικαστής, κ. Θ. Βουγιουκλάκης διαπίστωσε ότι οι πληγές από τις σφαίρες είχαν συρραφεί και ότι η σορός είχε πλυθεί κάτι που σημαίνει ότι είχε εξαφανιστεί και το οποιοδήποτε στοιχείο.

Ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι σφαίρες που έχει δεχθεί ο Κατσίφας δεν είναι εξ’ επαφής αλλά από απόσταση 25 μέτρων.  Αυτό, ανατρέπει το σενάριο που διέρρεαν κάποιες πλευρές πως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας τραυματίστηκε αρχικά και στη συνέχεια δέχθηκε χαριστική βολή από κοντινή απόσταση.

Δεν διαπιστώθηκε κανένα τραύμα στα πόδια από τη μακροσκοπική εξέταση, κάτι που ίσως αποδείκνυε πως οι Αλβανοί αστυνομικοί θα είχαν κάνει προσπάθεια να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν.