Ο Κώστας Τασιόπουλος τη μέρα της καταστροφικής καταιγίδας, όταν και «βυθίστηκαν» τα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, βγήκε με τη βάρκα του στη Μεταμόρφωση του Δήμου Παλαμά και έσωσε 18 άτομα.

Ads

Είναι ο άνθρωπος που τις πρώτες μέρες της καταστροφής έγινε γνωστός ως «ο παππούς με τη βάρκα» από μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε και τον έδειχνε μόνο του σε μια απέραντη «λιμνοθάλασσα» να αναζητά τους συντοπίτες του.

Αν και το δικό του σπίτι πλημμύρισε, όπως όλα στη Μεταμόρφωση, δεν έφυγε από το χωριό.  Στα 80 του χρόνια άλλωστε, έζησε όλη του τη ζωή σε αυτό.

(Βίκτωρας Αντωνόπουλος / tvxs)

«Εμείς δεν υπολογίσαμε ότι θα ερχόταν αυτό το νερό. Είχα το αμάξι κάπου παρκαρισμένο και με πήρε ο πρόεδρος να μου πει να το μετακινήσω, γιατί το νερό περνούσε από τη γέφυρα. Παίρνω το αυτοκίνητο και το πάω σπίτι για να πάρω το τρακτέρ. Πήγα στο σπίτι, ήμασταν 3-4 άτομα, τα πήρε μαζί του ο πρόεδρος και τα πήγε από την άλλη μεριά του αναχώματος. Μου λέει “έλα να σε πάω στο κοινοτικό γραφείο που είναι διώροφο”, αλλά του λέω, “εγώ έχω τη βάρκα, ό,τι κι αν συμβεί δεν θα πάθω κάτι”» αναφέρει ο κ. Κώστας μιλώντας στο tvxs, κάνοντας κουπί με τη βάρκα του στο πλημμυρισμένο χωριό.

Ads
(Βίκτωρας Αντωνόπουλος / tvxs)

 

Στη συνέχεια, περιγράφει τη στιγμή που άρχισε η καταστροφή και ξεκίνησε με τη βάρκα τις διασώσεις.

«Δεν πρόλαβα να πάω μέσα για να πάρω κάνα τηλέφωνο να ειδοποιήσω, βλέπω το νερό έχει πάρει μπρος. Τρέχω στο υπόστεγο που έχω τη βάρκα, το νερό έρχεται φουλαριστό. Κατά τις 6 σταμάτησε η βροχή, λύνω το σκοινί και βγαίνω στο δρόμο, κάθομαι σε ένα κλαρί και ακούω μια φωνή. “Βοήθεια”. Ήταν μια οικογένεια πάνω στο τρακτέρ. Με τα πολλά τους βάζω μέσα, πάω παρακάτω, βρίσκω άλλα 4 άτομα. Στη βάρκα εκείνη την ώρα ήταν 8 άτομα στο σύνολο. Τους λέω, “μπείτε σιγά-σιγά να μην μας τουμπάρει η βάρκα”. Τους έβαλα μέσα, τους πήγα στο κοινοτικό γραφείο, τους άφησα εκεί και συνέχισα».

(Βίκτωρας Αντωνόπουλος / tvxs)

 

O κυρ – Κώστας ξαναμπήκε στη βάρκα του κι έσωσε ένα ζευγάρι που ήταν ανεβασμένο στη στέγη του σπιτιού του, αναμένοντας κάποιον να τους βοηθήσει.

«Δένω από τα λούκια τη βάρκα και άρχισα να βγάζω τα κεραμίδια ένα-ένα και τον έβαλα στη βάρκα, μετά προσπάθησα να βγάλω τη γυναίκα και δεν μπορούσα, γιατί η γυναίκα ήταν φοβισμένη. Τη βγάλαμε κι αυτή στο τέλος, τους πήγα στο κοινοτικό γραφείο και συνέχισα, έπαιρνα τον έναν και τον άλλον. Μόνο τη μάνα με το παιδί της που πέθαναν δεν έσωσα. Τους πρόλαβα όλους, αλλά εκείνους δεν μπόρεσα. Αυτή είναι η στεναχώρια μου. Συνολικά έσωσα 17-18 άτομα».

(Βίκτωρας Αντωνόπουλος / tvxs)

 

Ο κυρ – Κώστας βγαίνει ακόμα με τη βάρκα του και μεταφέρει τρόφιμα και νερό, στους δύο ανθρώπους που δεν θέλουν να φύγουν από το σπίτι τους και παραμένουν εκεί.

Ενα κτίσμα που βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο νερό,  όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα σπίτια της Μεταμόρφωσης που έμειναν όρθια και δεν παρασύρθηκαν απο τους ορμητικούς χειμάρρους.

«Από πού θα μπούμε να σου φέρουμε τα τρόφιμα;» ρώτησε τον ιδιοκτήτη όταν ο κυρ – Κώστας έφτασε στο μισοβυθισμένο σπίτι.

«Από την πόρτα», του απάντησε. Ο κ. Κώστας άνοιξε την βυθισμένη συρόμενη πόρτα, έκανε λίγο κουπί κι έφτασε στο ζευγάρι για να τους παραδώσει τα τρόφιμα.

(Βίκτωρας Αντωνόπουλος / tvxs)

 

Το σπίτι του κ. Κώστα επίσης «επιπλέει» στο νερό. Αυτές τις μέρες ζει στο σπίτι της κόρης του στην Καρδίτσα.

(Βίκτωρας Αντωνόπουλος / tvxs)

 

Ο Κώστας Τασιόπουλος, θυμάται την πλημμύρα του 1994 και λέει ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτήν. Η στάθμη του νερού τότε ήταν στο 1.10 με 1.20 μέτρα. Και τότε είχε βγει με τη βάρκα του για να σώσει κόσμο. Ήταν 50 χρονών, σχεδόν, τώρα είναι 80, και όλο το χωριό πίνει κρασί στο όνομα του.

 

(Βίκτωρας Αντωνόπουλος / tvxs)