Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς υπάρχουν φόβοι για ύπαρξη κι άλλων αγνοουμένων στα χωριά τα οποία παραμένουν αποκλεισμένα και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτά μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Ads

Ο Θεσσαλικός Κάμπος είναι πλέον μία απέραντη έκταση λάσπης μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και τις πλημμύρες. Οι καταστροφές στις πόλεις και τα χωριά είναι εμφανείς,  η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση σε πολλές περιοχές δεν έχει αποκατασταθεί,  ενώ υπάρχουν ακόμη άτομα εγκλωβισμένα.

Υπενθυμίζεται ότι από την κακοκαιρία έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 15 νεκροί, ενώ υπάρχουν και δύο αγνοούμενους, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδώνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφόχωρι και Πλατύκαμπο, ενώ τόνισε ότι «συνεχίζονται οι έρευνες πόρτα-πόρτα σε άλλα χωριά».

Ads

Κινδυνεύει από τον Πηνειό η Λάρισα

Ο Πηνειός συνεχίζει να απειλεί συνοικίες της Λάρισας, καθώς στάθμη του νερού παραμένει σταθερή, αλλά αρκετά υψηλή και τα αναχώματα πιέζονται συνεχώς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το νερό έχει φτάσει μόλις 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που οδηγεί στα διπλανά χωριά, το Ομάλιο και το Στόμιο.

Οι επείγουσες μετακινήσεις προς άλλες περιοχές και προς το κέντρο της πόλης γίνονται με φορτωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς.

 

 

Κατεστραμμένα τα χωριά σε Καρδίτσα και Τρίκαλα

«Βυθισμένος» παραμένει ακόμη ο Βλόχος και η προσέγγισή του είναι δύσκολη. Στον Παλαμά Καρδίτσας το τοπίο είναι «μετά-αποκαλυπτικό» καθώς η περιοχή είναι γεμάτη σκουπίδια, ερείπια σπιτιών και καταστημάτων και νεκρά ζώα.

Στα Τρίκαλα οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, καθώς το νερό υποχωρεί. Πολλά είναι τα σπίτια στην περιοχή που δεν πλημμύρησαν, αλλά διαλύθηκαν είτε κατέρρευσαν, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν.

Τα ζώα πνίγηκαν και οι αρχές απομακρύνουν τα κουφάρια τους, καθώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο.

Οι αρχές με ανακοινώσεις τους συστήνουν στους πολίτες μέτρα προστασίας, με την απειλή για τη δημόσια υγεία θέτοντας οδηγίες για τους πλημμυροπαθείς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.

Στις πόλεις επλήγησαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία περισσότερες από 5000 επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης.