«Υπάρχει κίνδυνος για υδατογενείς και τροφιμογενείς λοιμώξεις και ζωονόσους. Δεν υπάρχει ασφαλές νερό στην περιοχή, το νερό της βρύσης είναι σαφώς ακατάλληλο, έχουν σπάσει σωληνώσεις, έχουν παρεισφρήσει λύματα και απόβλητα,  υπάρχουν και νεκρά ζώα. Συνεπώς το νερό έχει επιμολυνθεί με παθογόνους μικροοργανισμούς, οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τους και δημιουργείται απειλή για τη δημόσια υγεία» επισημαίνει στο tvxs η Γεωργία Μανδηλαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αναφερόμενη στις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία που θα έχουν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ads

Όπως εξηγεί «η πλημμύρα έγινε σε μια περιοχή που έχει κτηνοτροφική  και γεωργική δραστηριότητα, οπότε έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζουν οι αρχές δημόσιας υγείας τους πιθανούς λοιμογόνους παράγοντες . Εφόσον υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, δημιουργούνται επιπλέον κίνδυνοι από τα ζωικά απόβλητα . Υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης  π.χ. από  σαλμονέλα, νοροϊούς, ροταϊούς, κ.ά. που  μεταδίδονται κοπρανοστοματικά. Ευνοούνται και οι συνθήκες που επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των αυγών των κουνουπιών και άρα υπάρχει κίνδυνος και από ιούς που μεταδίδονται με διαβιβαστές , όπως ο ιός του δυτικού Νείλου. Υπάρχει η Λεγιονέλλα που βρίσκεται στο νερό, υπάρχει η Λεπτόσπειρα από τα ούρα των ποντικιών και άλλων τρωκτικών».

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

 

Προσθέτει ότι ο κίνδυνος είναι τόσο βραχυπρόθεσμος όσο και μακροπρόθεσμος, αφού σε περίπτωση κατάποσης μολυσμένου νερού, μπορεί κανείς να πάθει σαλμονέλλωση, που ο χρόνος επώασης είναι 1-1,5 μέρα, ή Ηπατίτιδα Α που πάλι μεταδίδεται μέσω κατάποσης, αλλά ο χρόνος επώασης είναι 15 ή και 50 ημέρες.

Ads

Η κα. Μανδηλαρά τονίζει, παράλληλα, ότι με το νερό της βρύσης οι κάτοικοι των περιοχών που ήρθαν αντιμέτωποι με τις καταστροφικές πλημμύρες, δεν θα πρέπει «ούτε να πλένουν τα δόντια τους, ούτε να μαγειρεύουν με αυτό, ούτε να καθαρίζουν λαχανικά και φρούτα. Οι συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων»

Διαβάστε επίσης: Πλημμύρες/ Έκτακτα μέτρα για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες περιοχές – Προσοχή σε νερό και τροφές

Σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει να προσδιοριστούν και να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι (risk assessment) και να παρθούν μέτρα ανά την περιοχή, προκειμένου να μειωθεί κατά το δυνατόν  η έκθεση των ανθρώπων σε λοιμογόνους παράγοντες, όπως είχε γίνει στις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Ευρώπη  το 2021. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεν είναι εύκολο  «γιατί υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, ανοσοκατασταλμένοι και ασθενείς, οι οποίοι είναι πολύ πιο ευάλωτοι από έναν υγιή πληθυσμό σε λοιμώδη νοσήματα».

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

 

Αναφορικά με το κατά πόσο κινδυνεύουν και γύρω περιοχές, η Γεωργία Μανδηλαρά εξηγεί πως «το νερό είναι ένα δίκτυο, αν αυτή η “λάσπη” κατευθυνθεί σε επιφανειακά ύδατα από τα οποία υδρεύονται άλλες περιοχές, υπάρχει κίνδυνος και για αυτές και θα πρέπει οι υπεύθυνοι να είναι σε εγρήγορση για έγκαιρη ανίχνευση επιδείνωσης της ποιότητας του νερού και άμεση λήψη μέτρων, π.χ. χλωρίωση».

Καταλήγοντας υππγραμμίζει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να παρέχει στους πληγέντες «ενημέρωση για τον κίνδυνο, να δοθούν εμφιαλωμένα νερά, να τους εξασφαλίσουν μια διαμονή σε καθαρό και προστατευμένο περιβάλλον, πρόσβαση σε δομές υγείας, να εξασφαλιστούν κουνουπιέρες, εντομοαπωθητικά, να προστατευτεί ο κόσμος όσο μπορεί. Έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και τα ζώα, και τα οικόσιτα ζώα,  μετά από καταστροφές,  είναι σε κατάσταση stress και γίνονται πιο επιθετικά». Τέλος, τονίζει τη σημασία της τήρησης της υγιεινής των χεριών με σαπούνι και καθαρό νερό και χρήσης κάποιου αλκοολούχου διαλύματος πριν την προετοιμασία φαγητού ή μετά από επαφή με υλικό που έχει έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας.

Παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, τονίζοντας πως είναι «άμεσος ο κίνδυνος για σοβαρότατη υγειονομική κρίση στην Θεσσαλία. Θα έπρεπε ήδη να έχει σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Υγείας για μέτρα πρόληψης σχετικά με τα στάσιμα τοξικά και μολυσμένα ύδατα καθώς και για ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΚΥ – ΠΙ της 5ης ΥΠΕ».