Συνεχίζεται η διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel που έπληξε (και) τη Θεσσαλία, ενώ κορυφώεται η αγωνία για τη λίμνη Κάρλα όπου η στάθμη του νερού ανεβαίνει συνεχώς.

Ads

Το κόστος των αποζημιώσεων θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ για την ενίσχυση του αποθεματικού αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών αναζητούνται νέες πηγές εσόδων και μελετάται η θέσπιση ειδικού τέλους.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλία – Πλημμύρες / Ευκαιρία για νέο «χαράτσι» και νέα πελατεία στις ασφαλιστικές

Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταγραφές και οι αυτοψίες στον θεσσαλικό κάμπο. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 5.000 αυτοψίες σε σπίτια και λοιπά κτίρια, και έχουν ήδη  καταχωρηθεί 3.330 αιτήσεις για την κρατική αρωγή.

Ads

Έντονη ανησυχία υπάρχει για τη λίμνη Κάρλα, καθώς σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τα νερά όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά η στάθμη ανεβαίνει προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Σημειώνεται πως από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 200.000 ζώα είναι νεκρά, με τους κατοίκους να τα απομακρύνουν με καρότσες και φορτηγά από τα λιμνάζοντα νερά, με τη συμβολή του στρατού. Μετά από τόσα 24ωρα η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δύσκολη, δυσοσμία αφόρητη, ενώ ελλοχεύουν και κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία.

Επίσης, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έφτασαν μέχρι στιγμής τα 130 και 126 λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

 

Πυροσβεστική: Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 4.594 διασώσεις ατόμων

Συνολικά 4.594 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 12.008 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.641 κλήσεις σε:

Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Σκιάθο και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.980 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 961 κλήσεις σε:

περιοχές της βόρειας Εύβοιας, Δομοκό και Λαμία Φθιώτιδας καθώς και στη Θήβα και τη Λιβαδειά Βοιωτίας και πραγματοποιήθηκαν 400 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 152 άτομα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις σε:

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Κατερίνη Πιερίας και πραγματοποιήθηκαν 3 αντλήσεις υδάτων, 25 κοπές δέντρων και 4 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις σε:

Σπέτσες, Επίδαυρο, Κρανίδι, Μονεμβασιά και Κόρινθο και πραγματοποιήθηκαν 112 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 15 άτομα

Στην Περιφέρεια Αττικής 1.214 κλήσεις, σε:

περιοχές του λεκανοπεδίου, καθώς και στα νησιά Αίγινα και Αγκίστρι και πραγματοποιήθηκαν 819 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 807 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.