Στα 278 ανέρχονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και στα 308 τα κρούσματα λοιμώξεων αναπνευστικών στη Θεσσαλία, ενώ 7 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιφέρειας λόγω γαστρεντερίτιδας, όπως τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς.

Ads

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία, με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) του ΕΟΔΥ και τις ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας, είναι το μοντέλο που θέλουμε για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», η κ. Αγαπηδάκη.

Η ίδια επεσήμανε ότι σήμερα Κυριακή (17/9) ξεκίνησε ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου των πληρωμάτων που επιχειρούν στο πεδίο.

Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, 1.300 άτομα επισκέφτηκαν τις δομές υγείας στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο 24ώρο. Καταγράφηκαν 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Ads

Σε ό,τι αφορά το νερό, η κυρία Αγαπηδάκη είπε πως στο Δήμο Κιλελέρ, στην περιοχή της Νίκαιας, είναι κατάλληλο.

 

 

Πλημμύρες στη Θεσσαλία / Φόβοι για επιδημική έκρηξη – Τι συστήνουν οι ειδικοί

Την ίδια στιγμή, για υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία προειδοποιούν οι επιστήμονες καθώς καταγράφονται όλο και περισσότερα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ενώ τα δύο κρούσματα σαλμονέλας ανακοινώθηκαν χθες, Σάββατο (16/7).

Πολλές περιοχές συνεχίζουν να είναι πλημμυρισμένες, ενώ ακόμη περισσότερες είναι θαμμένες μέσα στις λάσπες και η μυρωδιά από τα νεκρά ζώα σε αποσύνθεση είναι σε αρκετές περιοχές αποπνικτική.

Διαβάστε επίσης: Αθηνά Λινού στο tvxs / Θα έχουμε έξαρση λεπτοσπείρωσης, ηπατίτιδας, φυματίωσης και άλλων ασθενειών αν δεν δράσει άμεσα η Πολιτεία

Μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, είπε πως είναι η απειλή είναι μεγάλη αλλά τόνισε πως είναι καλό ότι γίνεται καταγραφή και ενημέρωση του κοινού καθημερινά.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε εάν θα έχουμε μία επιδημική έκρηξη. Το πρώτο πρόβλημα είναι οι γαστρεντερίτιδες, οι οποίες είναι από ιογενείς λοιμώξεις, η σαλμονέλα και οι ηπατίτιδες. Είναι σημαντικό επίσης, που γίνεται σταδιακά η αποκομιδή όλων των νεκρών ζώων ώστε να μειωθεί η σήψη και οι μεταδοτικές ασθένειες. Δυστυχώς, τα κουνούπια έχουν αυξηθεί λόγω των στάσιμων νερών και υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου. Επιπλέον, έχουμε τον κίνδυνο σπάνιας λεπτοσπείρωσης στην περιοχή, το οποίο είναι από τα τρωκτικά, και είναι και αυτό ένα επικίνδυνο νόσημα αλλά είναι σπάνιο. Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 20 περιστατικά ετησίως και μπορεί να είναι από απλή συμπτωματολογία όπως πυρετός αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια και απώλεια της ζωής».

Η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε πως οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel θα πρέπει να ντύνονται καλά όταν πάνε στα μολυσμένα νερά, να φοράνε γαλότσες ενώ εάν εκδηλώσουν πυρετό, δερματικά εξανθήματα κ,α καλό είναι να πάνε αμέσως στον γιατρό.

Τέλος, η κ. Ψαλτοπούλου είπε πως το πρόβλημα που υπάρχει στον έλεγχο των τροφίμων για το κατά πόσο είναι ασφαλή, δεν συσχετίζεται μόνο με την κακοκαιρία ενώ επισήμανε το πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε:

«Το πρώτο είναι το πολύ καλό πλύσιμο και τα δεύτερο το από πού αγοράζουμε τι. Η υδροδότηση είναι το πιο σημαντικό από όλα, όπως και η αποκομιδή των ζώων».