Σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία, τα οποία είχαν δρομολογηθεί μετά τις καταστροφές που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας του «Ιανού», τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» και του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάλιου, το βάρος έπεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία με τη σειρά της επικαλέστηκε τη γραφειοκρατία για τη μη έγκαιρη εκτέλεση των έργων τρία χρόνια μετά τη δημοπράτησή τους, ενώ όπως σημειώνεται, παραμένει ζητούμενο η παρακολούθησή τους από μια κεντρική αρχή.

Το μεγαλύτερο από τα έργα αφορούσε την αποκατάσταση βασικών υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με προϋπολογισμό 143 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό, που δεν είναι αντιπλημμυρικό, ανέλαβε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η πρόοδός του ανέρχεται σε ποσοστό 80%-85%.

Στην ΤΕΡΝΑ δόθηκε επίσης το 2020 εντολή εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων ύψους 70 εκατ. ευρώ, με τη μορφή συμπληρωματικών εργασιών γύρω από τον Ε65, τον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει κάθετα τη Θεσσαλία.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έργο αυτό δεν έχει ακόμα ξεκινήσει λόγω διαφόρων εκκρεμοτήτων στην περιβαλλοντική αδειοδότηση. Για τους ίδιους λόγους δεν έχει ξεκινήσει και το αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Πάμισο (προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ), που ανατέθηκε από την περιφέρεια επίσης στην ΤΕΡΝΑ, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει όλες τις απαραίτητες μελέτες από το 2021 αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Η «Καθημερινή» υπενθυμίζει πως πριν από ένα χρόνο, σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις των έργων, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός είχε επικαλεστεί την γραφειοκρατία.

Σημειώνεται ότι η «Κ» απευθύνθηκε στο υπουργείο Υποδομών προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Είναι πάντως αμφίβολο αν το υπουργείο Υποδομών, η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος ή κάποιος άλλος φορέας της κεντρικής κυβέρνησης έχει την πλήρη εικόνα για την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων στη χώρα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.