Οργή και αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν πέταξαν ελικόπτερα στις πληγείσες πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας για να προσφέρουν βοήθεια στους εγκλωβισμένους κατοίκους.

Ads

Εικόνες ντροπής από τη βάση ελικοπτέρων στην 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, δημοσιεύουν το Documento και το iEidiseis με ελικόπτερα που …κολυμπάει αντί να πετάει πάνω από τις πληγείσες περιοχές, ενώ άφαντα είναι και τα Super Puma, τα οποία όπως καταγγέλλει η «Καθημερινή» δεν πετάνε γιατί είναι ασυντήρητα.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο στο Στεφανοβίκειο μέχρι το 2019 ήταν άριστα συντηρημένο και το χρησιμοποιούσε ο Πάνος Καμμένος ως υπουργός Άμυνας. Το 2018 είχαν παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα 85 παρόμοια ελικόπτερα με τα ανταλλακτικά τους. Δεν είδαμε κανένα από αυτά τα πετάει στην Θεσσαλία.

Ads

Σε βίντεο, δε, που δημοσιεύει σήμερα το documentonews.gr, φαίνονται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να σπρώχνουν με τα χέρια ένα στρατιωτικό ελικόπτερο ώστε να απομακρυνθεί από τη λίμνη στην οποία είχε μετατραπεί η πίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι μετακινούν τα ελικόπτερα χρησιμοποιώντας ρυμουλκά και γερανούς καθώς είναι άγνωστο αν είναι ασφαλή για να πετάξουν έστω και σε μικρή απόσταση ώστε να απομακρυνθούν από τη λίμνη της πίστας.

https://www.youtube.com/watch?v=27SQ-vXIqaE

Σε ό,τι αφορά τα καθηλωμένα Super Puma, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε αναθέσει τη συντήρηση των στρατιωτικών ελικοπτέρων σε ιδιωτικό συνεργείο για το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έδωσε έγκριση υλοποίησης της σχετικής σύμβασης, διότι το συγκεκριμένο συνεργείο δεν είναι πιστοποιημένο από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Το οξύμωρο, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, είναι ότι ενώ τα ελληνικά Super Puma βρίσκονται καθηλωμένα, ασυντήρητα και κανιβαλισμένα στα υπόστεγα, έσπευσαν για βοήθεια στους πληγέντες της Θεσσαλίας τα τρία ελβετικά πυροσβεστικά Super Puma που είχαν έρθει στον Έβρο για να συνδράμουν στην μάχη κατάσβεσης της φωτιάς στο Δάσος της Δαδιάς και τα οποία παρέμεναν στην Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας.

Σχετική ανακοίνωση για την συνδρομή τους στην Θεσσαλία έκανε η ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα και όχι οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Αντιδράσεις

«Ελικόπτερα που θα έπρεπε να κάνουν έρευνα και διάσωση βούλιαξαν στο νερό. Συνθήκες γενικευμένης κατάρρευσης. Μια χώρα που δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε καν αυτές τις υποδομές, είναι μία χώρα γενικευμένης ανασφάλειας», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος που στο σχόλιό του τονίζει ακόμα πως είναι «τεράστιες οι ευθύνες της στρατιωτικής ηγεσίας».

«Τα ελικόπτερα «πνίγηκαν» στη λάσπη! Γι’ αυτό δεν πέταξαν για διάσωση. Μετά την Αγχίαλο, η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού έμεινε κι αυτή ξέφραγο αμπέλι», σημειώνει ο Στ. Κασσελάκης, υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει: «Πόσα Rafale σε παρελάσεις, πόσα pass να κρύψουν τόση ανικανότητα; Ένα να γνωρίζουν: θα λογοδοτήσουν. Είναι πατριωτικό καθήκον».

Η απάντηση του ΓΕΣ

Το σύνολο των ελικοπτέρων που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου Βόλου, έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του αεροδρομίου, σύμφωνα με τις υφιστάμενες, ισχύουσες και πάγιες διαδικασίες περί ασφάλειας υλικού και εγκαταστάσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αρχικά, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά ελικόπτερα. Στη συνέχεια, μετακινήθηκαν τελευταία τα ελικόπτερα UH-1H, ηλικίας 60 ετών, που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών. Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα ελικόπτερα εντός αυτού είναι ασφαλή ενώ τηρείται ετοιμότητα μετασταθμεύσης και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού, σύμφωνα με τις ισχύουσες πάγιες διαδικασίες (πρωτόκολλα), αν η δυναμική κατάσταση του φαινομένου το επιβάλλει.