Οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «παρών» και δύο βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές και πλέον ο λόγος περνάει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση με βάση τα νέα δεδομένα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, στο γραφείο του, και ακολούθως δήλωσε: «Προέχει το κλείσιμο της συμφωνίας. Όλα τα άλλα… στην ώρα τους».

Ads

«Παρών» ψήφισαν ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Ιωάννης Σταθάς, η Αγλαΐα Κυρίτση, η Ζωη Κωνσταντοπούλου, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Ευστάθιος Λεουτσάκος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Αθανάσιος Σκούμας. «Όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρέα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απόντες ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Γιάνης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Αυλωνίτου, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλειος Κυριακάκης. Ωστόσο οι Γιάννης Βαρουφάκης και Ελένη Αυλωνίτου έστειλαν επιστολές δηλώνοντας πως αν παρευρίσκονταν στην ψηφοφορία θα ψήφιζαν «ναι». 

Σημειώνεται πως πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία και μετά την ανακοίνωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου πως θα δηλώσει «παρών», ο πρωθυπουργός έστειλε το τελευταίο μήνυμα προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αναμετριόμαστε με το μπόι μας και με την ιστορία. Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αυτή τη κρίσιμη στιγμή αποτελεί μια επιλογή υψηλής ευθύνης για τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αποτελεί την ελάχιστη εμπιστοσύνη απέναντι στο σύνολο της κυβέρνησης που πέντε μήνες τώρα δίνει μια μάχη με αυταπάρνηση προκειμένου να διεκδικήσει τα συμφέροντα της χώρας. Όλοι και όλες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί».