Ένα ακόμα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα αποτελεί η αγωγή SLAPP του Αλέξη Κούγια εναντίον της Εφημερίδας των Συντακτών και του δημοσιογράφου Δημήτρη Αγγελίδη, για την κάλυψη της πολύκροτης δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ads

Ο Αλέξης Κούγιας διεκδικεί 30.000 ευρώ από τον δημοσιογράφο συν 30.000 ευρώ από την εφημερίδα, ισχυριζόμενος ότι είναι υβριστικό, δυσφημιστικό και συκοφαντικό ένα δημοσίευμα του Δημήτρη Αγγελίδη στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης Λιγνάδη. Εναντίον του δημοσιογράφου έχει υποβάλει και μήνυση, η οποία έχει προσδιοριστεί να δικαστεί στις 6 Δεκεμβρίου στο Ι’ Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ έχει καταδικάσει τις απόπειρες του δικηγόρου Αλέξη Κούγια να στοχοποιήσει δημοσιογράφους που ερευνούν ή καλύπτουν δικαστικές υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, εξαπολύοντας μια πρωτοφανή βιομηχανία προσωπικών χαρακτηρισμών, απειλών, μηνύσεων και αγωγών.

Ανακοίνωση έχει εκδώσει και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute), κάνοντας λόγο για «ανησυχητική για την ελευθερία του Τύπου νομική δίωξη» σημειώνοντας ότι «διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου ισχυρίζονται πως οι μηνύσεις έχουν όλα τα εμβληματικά χαρακτηριστικά των SLAPP και φαίνεται πως στοχεύουν στη φίμωση της κριτικής αλλά θεμιτής ενημέρωσης για θέμα δημοσίου συμφέροντος».

Ads

Την απόσυρση της αγωγής Κούγια κατά της εφημερίδας και του δημοσιογράφου της έχει ζητήσει και το ΜέΡΑ25, καταγγέλλοντας «την απόπειρα φίμωσης του Τύπου»

Η αγωγή αναμένεται να εκδικαστεί την Πέμπτη 4 Μαΐου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ύστερα από αναβολή που ζήτησε ο ίδιος ο ποινικολόγος επικαλούμενος κώλυμα λόγω της παρουσίας του σε άλλη δίκη.