Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των σημείων όπου πλέον θα μπορούν να διεξάγονται δωρεάν PCR test από 50 σε 100 με τη συνδρομή του Στρατού ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, ενώ σημειώσε πως δεν υπάρχει καμιά απολύτως δυνατότητα για αύξηση των κλινών ΜΕΘ.

Ads

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σε τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες μεταξύ των αξιωματούχων των υπουργείων Υγείας και Άμυνας, αποφασίστηκε ο στρατός να συμβάλλει στη διενέργεια δωρεάν PCR test στον πληθυσμό της χώρας.

Σε σχέση με την συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για την συνταγογράφηση των μοριακών τεστ ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι στην χώρα μας έχει επιλεγεί ένα μοντέλο που περιλαμβάνει την δωρεάν διάθεση πολλών self test, πολλά σημεία για να γίνονται δωρεάν rapid και pcr, με το μοριακό τεστ όπως κάνουν όλες οι χώρες, να συνδέεται κυρίως με επιβεβαίωση νόσησης και σε ανεμβολίαστους.

«Όταν είσαι η πρώτη χώρα στους διαγνωστικούς ελέγχους σημαίνει ότι ελέγχεις πολύ περισσότερο τον πληθυσμό και έχεις πολύ περισσότερα ύποπτα κρούσματα. Έχουμε επιλέξει αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι αξιόπιστες μέθοδοι και επειδή θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά στην Όμικρον, που κατά βάση η νόσηση και σε πληθυσμό νεότερο, είναι νόσηση που δεν εγκυμονεί κινδύνους όπως τα άλλα στελέχη, είναι για εμάς πιο σημαντικό να τα βρίσκουμε και να κάμπτουμε την μεταδοτικότητα παρά να αναλωθεί ένα ολόκληρο σύστημα στην πλήρη θετικοποίηση των πάρα πολλών κρουσμάτων που βρίσκονται» είπε ο υπουργός Υγείας.

Ads

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία ενώπιον της επέλασης της πανδημίας ανέφερε: «Η μεγαλύτερη πίεση που θα δεχθούμε, είναι τι περιστατικά από αυτά που νοσηλεύονται μπορεί να χρειαστούν ΜΕΘ, που εκεί οι δυνατότητες έχουν εξαντληθεί, δηλαδή εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξουν παραπάνω από τις 1300 που έχουμε. Ενώ η Όμικρον δεν έχει δώσει μέχρι τώρα περιστατικά ΜΕΘ, υπάρχει όμως αυτή την στιγμή ακόμα η Δέλτα, που αφορά το 50% των νοσηλειών».

Επιβεβαίωσε, ότι η Δέλτα μειώνεται στην κοινότητα σε ποσοστό κάτω από το 20% και μπορεί να φτάσει να εξαφανιστεί, ωστόσο και από αυτό το 15% περίπου καταλήγουν σε νοσηλείες, επεσήμανε. «Στα 600-700 εισιτήρια την ημέρα, τα μισά περίπου είναι Δέλτα. Αυτές οι λίγες νοσήσεις από την Δέλτα είναι πολύ πιο έντονες και πολύ πιο πιεστικές για το σύστημα. Θεωρούμε ότι όσο επικρατεί η Όμικρον αντίστοιχα και οι νοσηλείες θα πάνε σε αυτό το πλαίσιο, ως εκ τούτου υπάρχει η εκτίμηση ότι γύρω στις 25 Ιανουαρίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση ως προς τις νοσηλείες» σημείωσε.