Υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού του 2015 παρουσίασαν τα έσοδα – σε ταμειακή βάση – του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών τα δημόσια έσοδα ξεπέρασαν τον ετήσιο στόχο κατά 1,9 δισ. ευρώ. 

Ads

Ο ετήσιος στόχος για τα έσοδα είχε αναθεωρηθεί στα 53,09 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, στο ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακατέχει το ευρωσύστημα που εκτιμώνται σε 3,6 δισ. ευρώ περίπου.

Χωρίς τα κέρδη από τα ομόλογα, ο στόχος διαμορφώνεται σε 49,491 δισ. ευρώ περίπου ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 51,406 δισ. ευρώ περίπου, σημειώνοντας υπέρβαση 1,9 δισ.

Η υπέρβαση αποδίδεται στην εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και στις αυξημένες προκαταβολές φόρου σε συνδυασμό με την μικρότερη ύφεση σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου καλοκαιριού.

Ads

Η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου λόγω των χαμηλότερων τιμών βοήθησε επίσης, καθώς αυξήθηκαν τόσο τα έσοδα από τον ΦΠΑ όσο και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η αυξητική τάση θα συνεχισθεί το 2016, ειδικά αν υπάρξει επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Οι ίδιοι δεν αποκλείουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 να καταλήξει σε πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα ίσο με 0,25% του ΑΕΠ. Ο καταγεγραμμένος για τη χώρα στόχος είναι να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 0,5% του ΑΕΠ το 2016.

Μένει να φανεί αν το πλεόνασμα στα δημόσια έσοδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί από την ελληνική κυβέρνηση κατά το επόμενο δεκαήμερο όταν και θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.